globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

Csipetke, miszerint padonbaszomka

2007.08.12. 00:36 Rosszindulatú Vászka

A csipetke bizvást állíthatom, sok finom étel fontos eleme. Mostanság egyedi felhasználású és gyártású étek (jóérzésű polgár nem tesz levesébe gyári tésztát, mikor pedig a leveskével annyit kűzdött). Legyen akár fejtett bableveske, esetleg valami zöldségleves idény jelleggel, a csipetke bizony fontos. Színe, éke a jó levesnek. Pedig, nem is olyan rég a csipetke készítés mintegy társadalmi esemény is volt egyben. Hasonlóképpen, mint a Kapujanincs Átjáróban olvashatnók, miszerint a kukoricsutkából hendméd gyártott seggtörlő készség is, mely kollektíve készül az egyén boldogulására, bíz, a csipetke is volt hasonló, nem is inkább mint filozófiai tanmese, hanem rögvalóság. Annyiban hasonló, hogy egyedileg készült, de legesleginkább egyedi felhasználási célzattal, viszont társas közegben. Kiültek az asszonyok a padra a ház előtt (sok parasztház előtt figyelhető meg kőpad, ki díszesebb, ki szikárabb, de funkcióját tekintve egyek), amin kényelmesen befészkelődve sodorintották a jófajta házi csipetkét a levesbe, miközben, ha már ott voltak ugye, ki is beszélték legott nem csak a falu, hanem bíz a világ dolgait is.

Úgyul is hívták ezt a remek tésztafélét, hogy padonbaszomka.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr42137918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikrobéla 2007.08.24. 23:16:25

"padonbaszomka"....:) miről beszélgethettek vajh, ezek az asszonyok?
Jelezem, csipetke nélkül nem élet az élet.

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.08.29. 18:59:49

boldog negyedik éfordulót Vászka!

kicsit lecsúsztam róla, de anyám szülinapját is nemrég köszöntöttem pedig neki asszem ötödikén van ugyhogy ne vedd magadra!

hát még sok sok évet!
süti beállítások módosítása