Szicíliai halas zöldségragu polentával
(Puliszka kapros-tejfeles tökkel, hallal)
1 kg cukkini (gyermek tök)
1 csomó újhagyma
1 fej új fokhagyma
2 csomó kapor
1 citrom
20 dkg aprórák vagy rákhúsutánzat ill. surimi (hál)
1 nagy pohár tejfel
1 kis pohár joghurt
vaj
só, fehérbors, fekete bors, biozöldségleves-por (pesti táp)
A kicsike gyermek tököket hosszában négyfelé vágjuk, majd keresztben vékony szeletekre. Lábosban a vajat megforrósítjuk, rádobjuk a tököcskét, forgatva pároljuk. Közben rádobjuk a vékonyra szeletelt zsenge fokhagymát és újhagymát. Ha félig megpuhult minden, rászórjuk a sót, fűszereket, majd a kaprot. Végül belsirítjük a halféléket és a vékony citromszeleteket, majd belekeverjük a tejfelt és a joghurtot. Még egyszer megrottyintjuk, kész.
A puliszkához kétszer annyi sós vizet teszünk fel, és mikor már melegszik, de még nem fő, beleszórjuk a puliszkadarát. 10 percet rotyogjon kis lángon, majd kész.
Világoskék vagy piros vagy palaszürke tányéron tálaljuk, egyik felén az aranysárga puliszka (polenta, másik felén a tejeszöld-rózsaszín ragu. A legősibb szicíliai és székely színösszeállítás a piros-fekete, lehetőleg részesítsük előnyben.
Jó étvágyat!
Még egy tanács. A gyermektök nyersen, szeleteléskor oly agresszív levet ereszt, melyet (miután rászáradt a kezemre) én tegnap még 3szori körömkefés és 2szeri testradíros kézmosással sem tudtam annyira eltávolítani, hogy ma ne fedezzem fel a tenyeremen. Ezért talán érdemes valamely védőfelszerelés foganatosítása.