globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

Bulat Salvovics Okudzsava - napi halálmadár

2009.06.12. 10:00 Rosszindulatú Vászka

Bulat Okudzsava

(Булат Шалвович Окуджава) (Moszkva, 1924. május 9. – Párizs, 1997. június 12.)

Bulat Okudzsava pártiskolára és pártmunkára Tbilisziből Moszkvába költözött kommunista családban született. Apja grúz anyja örmény. A szülei letartóztatása után (apját hamis vádak alapján főbelőtték 1937-ben, anyját 18 évre lágerekbe küldték) 1940-ben Tbiliszibe költözött. 1942-ben önkéntesként a frontra ment. A háború után felvették a Tbiliszi Állami Egyetemre. 1950-ben diplomázott, és ezután tanárként kezdett dolgozni, először egy falusi iskolában, később Kalugában.

1956-ban visszatért Moszkvába. A Molodaja Gvárgyija (Ifjú Gárda) kiadónál szerkesztőként kezdett dolgozni, később a Lityeraturnaja Gazéta vers-szerkesztőségének vezetője lett. Ugyanakkor – az 1950-es évek közepén – kezdett dalokat írni, és saját gitárkíséretével előadni. Hamarosan koncerteken lépett fel. Dacára annak, hogy hivatalos kiadás dalaiból nem készült, gyorsan népszerűvé vált és felvételei terjedni kezdtek. Népszerűsége – először az értelmiség körében – nőttön nőtt, és hamarosan külföldön is ismertté vált.

Ő teremtette meg a szovjet bárdok mozgalmát. Ezek a költők, énekesek, diákotthonokban, munkásszálláson nyári táborokban önmagukat gitárral kísérve énekelték verseiket. Okudzsava követői között olyan híres szovjet költők (bárdok) is kikerültek és tettek népszerűségre mint: A Galics vagy Viszockij.

köszi wiki

 

4 komment

Címkék: kultúra muzsika malaszt

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr471179999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_nyuszi_ 2009.06.12. 11:03:22

szövege megvan valahol?
meg kéne tanulni, oszt bánatos, italközi állapotban danászhanánk.....:))

különben jó!

Rosszindulatú Vászka 2009.06.12. 11:07:47

Majd rákeresek. De, ha uszulsz a máfajra, van negyvenvalahány Viszockíj lemezem. Remekül lehet rá szomorkodni :)

_nyuszi_ 2009.06.12. 12:16:14

@Rosszindulatú Vászka:
köszönöm, ismerem vlagyimir szemjonovics munkásságát, meg van is birtokomban. állati jó fej töritanárnőnk volt, a negyedikes komcsi anyag helytt viszockijt hallgattunk, meg másolt kazikat.
de való igaz, egy 5 dekás vodka,+ viszockij,+ esős délután= teljes élvezet. :)))
süti beállítások módosítása