globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

Tőtött káposzta És sült oldalas

2009.09.12. 18:15 csőr dzsinn ész

A következőkben közzé szeretném tenni a professzionálisan amatőr isteni finom otthoni Tőtött káposzta és sült oldalas egyszerre elkészítésének módját.

Először is. A tőtött káposztát gerslivel kéretik elkészíteni, nem vagyunk mink kínaiak.

Nos. Oldalassal indítunk. Só, bors, mustár, méz. Ezeket összekeverjük és bepácoljuk vele az oldalast. Az oldalast kéretik alaposan megnézni a hentesnél. Olyat vegyünk, amelyiken jó sok hús van.

Röpke fél fej fokhagymát lepucolunk utolsó héjára. Belerakjuk az oldalast egy nagy lábosba, rádobjuk a fokhagymát. Felöntjük vízzel de sokkal. Sózzuk, aztán megszórjuk köménymaggal az áldozatot.

Odatesszük az oldalast főni. Fedő alatt főzzük, lassan. Mikor a férfiember elkezd főzni, szánjon rá sok-sok időt. 


 

Tőtött káposzta:

Jó sok káposztát használjunk, szeptemberben ne mossuk ki, télen viszont ezt meg kell tenni. Vágjunk rengeteg vöröshagymát (másfél kiló káposztához öt fej). Vegyünk vagy tizenöt deka füstölt kenyérszalonnát, kockázzuk és süssük ki a zsírját. (gondolom már el lett felejtve a stáljudit féle trendiség miatt: a szalonnát kis lángon kell zsírtalanítani, néha le-le véve a tűzhelyről). Isteni finom füstös-sós zsírt kapunk. Szedjük ki a töportyűpörcöket. A zsírból kicsit adhatunk az oldalasnak is. A maradék zsíron üvegesítsük a hagymát, és lepaprikázás előtt felezzük el. Az olajat felejtsük el erre a pár órára. A célunk varázslatos ízek előcsalogatása, azt pedig zsírral tudjuk igazán megtenni.

Gersli. Mikor már az oldalas törvényesre megfőtt, nyerjünk ki belőle annyi levet, amennyi gerslivel tervezünk dolgozni. Egy kiló darálthúshoz kb. 10 deka gersli tökéletesen elég. Nem kell a túl sok mag kéremszépen, nem vagyunk madarak.

A gerslit előbb futtassuk meg a szalonnazsíron, és öntsük fel a finom oldalas-lével. Az oldalas alatt a tűz lobogjon csak tovább, terveink alattomosak vele.

A gerslit előfőzzük, olyan 15 percet. Nem kell puhának lennie. Leüntjük róla a fölösleges húslevet, és hagyjuk hűlni.

A maradék pörcöt hozzádobjuk a darálthúshoz, keverünk a töltelékbe sót, borsot, majorannát, jó sok fokhagymát és egy kevés pirospaprikát és a megüvegesített vöröshagyma felét, nomeg a gerslit, két tojást és egy tojássárgáját. Fontos, hogy minden alkotórész után külön és alaposan keverjük meg a masszát, így összeérleljük a fűszereket egymással, kicsit mindíg kinyomva a húsból őket, amit azonnal a másik komponenssel együtt a töltelék visszaszív. 

Namost. A Maradék üveges hagymát felpirospaprikázzuk. Utána szép adag káposztával megágyazunk a gonebócokak. Kéretik összekeverni az alsó rétegt káposztát a paprikás hagymával. Egy sor gombóc, rá kevés káposzta, megint sor gombóc, megint káposzta. Amikor kész, akkor a maradék káposzta a tetejére. A gersliből rakjunk félre két evőkanállal és szórjunk belőle a káposzta közé is keveset. A rétegek közé rakjunk pár, további gerezd fokhagymát. A gombózot speciel én nem szeretem káposztalevélbe csomagolni, mert bár úgy szép meg trendi, de a gombóc nem tudja a levet olyan jól beszívni, így káposztalevélbe fojtva kevésbé jó izt fog adni. (vizesebb, káposztaízű gombóc).

Nakérem. A töltött káposzta össze van rakva, felöntjük az oldalas finom levével, felforraljuk és hagyjuk 1 órán át gyöngyözve fedél alatt főzni. ha jól csináljuk, meg sem kell mozdítani a lábost az egy óra alatt. Néha nyomkodjuk ki a káposzta alól a gőzt egy fakanállal úgy, hogy finoman rányomkodjuk a fakanalat a káposzta tetejére. Kéretik nem bahabarni ezt a csodát, ez nem főzelék.

Közben az izgalom fokozódik az oldalas körül. Mikorra összeraktuk a káposztát, a hús annyira megfő, hogy egy tányérra kivéve a csontokat könnyedén ki lehet belőlük húzni. Kéretik ezt megtenni. A maradék kevés levet hagyjuk sűrűsödni, lassú tűzön főzzük el a vizet a léből. kéretik vigyázni rá, kincset ér.

Új pácot készítünk, só-bors-mustár-méz-fokhagyma. Bekenjük vele az oldalast, és tepsibe rakjuk. Vágunk az oldalas mellé egy hagymát. felezve a tepsibe rakjuk, megkínáljuk fél fejnyi hrtyájánnhagyott fokhagymával. Ettől szép, rusztikus lesz az étel. Kis köménymaggal megint megszórhatjuk. Felöntjük a besűrített főzőlével, letakarjuk fóliával, és be a sütőbe.

A csontozatlan oldalas beszívja magába a maradék páclevet, a hagymát, a fokhagymát a sütőben, mostmár magas hőmérsékleten. Kb. fél óra múlva levesszük a fóliát, és a maradék lében néha meg forgatva sütjük mostmár nagyon melegben, 200 fok körül. A hús aranyló barna színt vesz föl és ropogósra sül. Az utolsó mozzanat a mézes sörrel való nyakon öntés.

A káposztát hagyjuk kihűlni, és rakjuk utána be a hűtőbe egy napra. 

Az oldalasnak nem lehet ellenálni, még melegen dézsmáljunk belőle. Fehérkenyérrel, savanyakáposztával és serrel valami Isteni.

Csemetéinket ne engedjük, hogy túl sok tejföllel elrontsák a töltött káposzta ízét. Egy kávéskanál per gonebóc bőven elég.

A töltött káposzta nem túl attraktív, ellenben találtam a neten egy szép rozmaringos sült oldalast (nem csontozottat) amit azért iderakok, mert miért ne.

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr901376915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

márnyuszi 2009.09.12. 20:16:40

nagyon szép poszt. foly a nyálam.

csőr dzsinn ész 2009.09.12. 20:20:33

köszönöm a zelismerést.

és most sörözök.

hejjj! mulat a magyar!

márnyuszi 2009.09.12. 20:24:30

én ma martini. szalma vagyok ma estére, de csak 2 órája tudom. uram lerohant debrecenbe. meg fogok mihálylani ma este.

csín rend szösz 2009.09.12. 20:57:42

akkor hajrá mozizni, bulájozni, iesmi! szöszi a másikon javasolta a slágerteraszt.

márnyuszi 2009.09.12. 23:28:42

lusta vagyok honfoglalóztam.már azt is unom.
nem vagyok jó passzban. megyek, károsítom az agyam tv-vel.
jóccak.

spájdernecc 2009.09.14. 07:31:29

Korrekt, szép munka
négyes :)

Rokka 2009.09.14. 10:10:24

na most itten elég sok a zsiiiiiiiiiiiiiiiiiir

Rokka 2009.09.14. 10:14:36

de azér az oan cuki ha a férfienber szeret főzni, bevallom inponál

márnyuszi 2009.09.14. 11:00:15

na bemondom a jóreggeltet.
szabadnap. mert megérdemlem.

nekem inkább ne főzzön a wombat. (se) vigyen el vacsorázni.

csőr dzsinn ész 2009.09.14. 13:33:12

jó reggelt!

igen, tudom, hogy sok a zsír, de a zsíroldékony ízkomponensek miatt.

hiába a sok praktika, a párolás a hétköznapokra megteszi, de mikor ízkavalkádot akarunk, akkor a magyar ételekhez zsír kell, amúgy íztelen lesz.

étolaj, olívaolaj nem felel meg. az az igazi finom őrjítő, intenzív íz csak és kizárólag a hagyományos technika útján jelenik meg.

és itt ez volt a cél.

és megjegyezném, hogy az oldalas a végén már alig zsíros. A főzés során megpuhul, beszívja magába a finom levet, a sütés során ezt a levet besűrítjük a húson belül, itt a zsír nagy része kisül, a nagyhőmérséklettel pedig lezárjuk a húst, belül a jóformán zsír nélküli fino fokhagymás-mustáros-sós szaft marad, melyet megkoronáz a ropogós mézes sörös gyönyörű küllem.

csőr dzsinn ész 2009.09.14. 13:34:43

és speciel a kicsontozás a kulcs az egészben, mert nem fog az a finom szaft a húsból tudni elfolyni a csont mentén.

valami mennyei volt amúgy, a káposzta is ott volt a toppon.

Rokka 2009.09.14. 13:50:21

nyamm. tudomén, tudomén. szerény magam tegnap ipari bödön töltöttpaprikát kreáltam, jó szokásom szerint a bejárati ajtó nyitva, illatanyagok tehát szabadon őrjítették a lépcsőházban közlekedőket. a fiam aszonta, oan finomwót, hogy mát MAJDNEM a dédimamát is leköröztem! :-)

Rokka 2009.09.14. 13:56:25

és ilyen fini oldalast is fogok sütni, de majd akkor ha már télleg hideg lesz de nem indul be a konvektor mint mindig októberben, és forralt bor lesz a köret!!!!

Rosszindulatú Vászka 2009.09.14. 15:43:46

A tölöttkáposztagyártás Istennek teccő cselekedet.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2009.09.15. 09:11:14

Ez jól hangzik, eccer megcsinálom. Bár a töltöttkáposztahajtogatástól kissé tartok.
Esztergomban csinálják ismerősék úgy a toros káposztát, hogy egy fazékban rétegezik egymásra a savkápot, az oldalast és a töltött káposztát.

csőr dzsinn ész 2009.09.15. 09:34:55

Zsírkoma, akkor ne hajtogasd. Én sem hajtogattam, nem is hasnzálok káposztalevelet. Sokkal jobb ízű a gonbóc.

kiraaaaa 2011.03.27. 17:35:24

Nekem kell ilyen oldalas, MOST!

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.03.27. 18:38:19

@kiraaaaa:
ez valami szabadkőműves szektás dolog, vagy mi, hogy igy kommenteltek ezeréves posztokhoz

p.s. állítsd előre az órádat!

spájdernecc 2011.03.28. 10:20:18

@Dreistein!:
lófülétSzörcsi futtatta magát a tudósklubban
süti beállítások módosítása