globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

Újabb kedvcsináló

2010.08.18. 07:00 _nyuszi_

Szabad volt nem hülyeséget beszélni, szabad volt dolgozni, segíteni, szabad volt játszani, ha a játszás ideje volt, szabad volt a nap minden pillanatát értelmesen eltölteni, és nem volt szabad hazudni. A hazugság számított a legnagyobb véteknek, a hazugság bármely fokozata és formája. És hiába sunyítottunk, görgettük-forgattuk nagy-nagy gyermeki tapasztaltsággal, ha megérdemeltük, lebuktunk. A majki nagymamánál folyamatosan ütött az igazság órája. Kakukk, kakukk, éjjel-nappal.

A büntetések szigorúak voltak. És persze igazságosak. Ám ez utóbbi nem érdekelt minket, noha amúgy ez nagyon is érdekel egy gyereket, de a szigorúság olyan heves volt, olyan mértékű hogy a meglepetéstől újra meg újra nem kaptunk levegőt. Csak háp-hápogtunk. Így az a vaskövetkezetesség is rejtve maradt előttünk, melynek ismerete pedig hasznos lett volna.

Ki hitte, arányozta volna, hogy annak az állításnak, miszerint valami vagy valaki Isten teremtménye, olyan messzi ható következményei vannak, hogy e valakit vagy valamit például nem szabad átalhajintani a kerítésen? A kerítés esszenciájához tartozott, hogy kőből épült (az alapító kegyúr azt is megengedte, hogy a Környe határában található római romokból meg „a gesztesi várunkban az kapu mellett folyosó formán killebb találkozó épületben lévő faragott köveket onnand szabadon elhordhassák” a remeteség építési munkáihoz), vagyis átláthatatlan, régebben azon célból, hogy a barátok celláikban ellegyenek egymástól és a világtól vágva, most pedig ha célja nem is, de következménye az lett, hogy a kerítés fölött átkúrt Isten teremtményét a röppáIyának megfelelően egy idő után nem lehetett látni, csupán sejteni, azt sem lehetett ellenőrizni, igaz-e a néphit, mely szerint Istennek ez a teremtménye mindig a talpára esik, viszont izgalmas fogadásokat lehetett kötni, mennyi ideig marad ez a szárnyakkal nem bíró teremtmény a levegőben, mert a földet érés mondhatni szent pillanatát mégiscsak meg lehetett állapítani, csukott szemmel, áhítattal, mint az aknavető tüzérek, elmélyülten számolva, egy, kettő, három, buff, illetőleg itt: nyekk

Ebben a húgunk volt a király, engem mégiscsak fékezett a macska konkrétsága, leginkább talán az, hogy volt nevük, igen, végül is az, hogy Isten teremtményei, őt azonban ez hidegen hagyta, kizárólag a hajintás – mint olyan – foglalkoztatta, a röppálya ívének kecse s a számlálás másodpercei.

Az udvar légtere lassan megtelt repdeső macsekokkal, akárha énekesmadarakkal. A lebukás idő kérdése lett. Amely el is érkezett. Nagymama nem kérdezett semmit, bekéretett minket a szobájába. Nem kérdezte, mi történt, tudta, se azt, hogy ki volt, mi voltunk, együtt; a részvétel aránya, a „ki milyen magasra” nem érdekelte, a lelkifurdalás nem számított enyhítő körülménynek, tehát a részleteket nem kívánta tudni. Kezében kutyakorbácsot tartott.

- Mi ez? - kérdezte húgunk, mert ő mindent megkérdezett.

- Kutyakorbács - tájékoztatott nagymama informatívan, amit megnyugvással vettünk tudomásul, nem lévén kutyák, még akkor is, se, ha atyánk, jókedvében, olykor így szólított minket. Nagymama arcáról se volt leolvasható az az elemi vihar, amely kisvártatva ránktört. Akkor már nem láttuk az arcát, talán jobb is, zsugorodtunk össze a korbácscsapások előtt, alatt. Fejenként kettő darab lett kiosztva, s mire felocsúdtunk, a vihar már továbbállt.

Édes csiklandást éreztünk a hátunkon, kellemes, érdekes zsibongást. Nevetni kezdtünk. Nagymama nem, de nem is haragudott a nevetésünkre. Ránk se, láthatóan belülről és könnyen teljesítette azt a kívánalmat, hogy a hibáinkat gyűlölje s ne minket. Hát, nem tudom... De ő tudta, hogy a csiklandást mindjárt fölváltja egy fájó, égető sajgás, nyilamlás, és ujjnyi vastag hurkák lesznek a hátunkon. Mintha ezek mentén széjjel lennénk vágva, és széjjel is fognánk esni. Ezért mozdulni is alig mertünk. Ez volt a legfurcsább, ez az új mozgás, mintha lopakodnánk. Nagymama elől, a törvény elől, magunk elől? Nem volt jó.

Macska már csak egyszer repült Majkon. De milyen szépségesen! Az ember azonnal értette Ikaroszt! Apám látogatott meg minket, nagy nap!, s együtt ebédeltünk, előírásosan, úgy, ahogy parasztházakban szokás, a nagymama a sparhertnél, mi, férfiak, illendőn az asztalnál, az asztalként szolgáló mosógép két oldalán. Egy óvatlan pillanatban az egyik macska, a rengeteg macska egyike belenyalt apám tányérjába. Én macskaügyben már ki voltam tanulva, kussoltam. Apám se szólt semmit, villant a szeme, megragadta a dögöt, és nagy lendülettel kivágta, át, át a hosszú folyosón, ki az udvarba. Mintha a farkánál fogva, és előtte megpörgetvén kackiásan a feje fölött. Röpült Isten teremtménye végig a folyosón, kifelé a homályból a fény felé, éktelenül vernyákolva, lábát négyfelé terpesztve. Gyönyörűséges látás volt, s én rápillantottam édesapámra, az én nagy, erős apácskám, gondoltam büszkén.

Ekkor kicsi, fekete szél kerekedett a sparhert felől.

- Mátyás! - csattant a jeges hang.

- Mátyás, kérem, a macska is lény, Isten teremtménye!

Úgy leteremtette a fiát, hogy az rögvest akkora lett, mint én. Ez se volt rossz, a két gyerek úgy együtt a mosógép mellett. Korbácsot nem kapott, de bocsánatot kellett kérnie a macskától. Nem is tudom, mi a jobb (rosszabb).

 

 

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr212224539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Körömlakk ® 2010.08.18. 08:37:07

jóregg!
SZIA SPÁJDERNECC!

jó poszt!
ma irodalmi nap leszen, mer tökvéletlen délre én is egy hasonlót tettem be.

leginkább tejből 2010.08.18. 09:25:23

jó hosszú, el sem olvastam, mert minekwazze?

jutyúb legyen róla, de minimum képregény!

spájdernecc 2010.08.18. 09:29:05

pedig érdemes
a nammamát mög le köll csukni családon bellüli erőszakáér
az összes többi szereplőt meg állatkínzásért
a macskák megjól éhendöglenek :)

_nyuszi_ 2010.08.18. 09:32:10

@leginkább tejből:

nem volt szabad hazudni,
a büntetések szigorúak voltak,
kerítésen átkúrt macska,
kutyakorbács,
Majk,
Esterházy Péter

bass.gitár 2010.08.18. 10:50:54

Szép, jó napot mindenkinek!

Ezek a családi élmények kellenek az embernek!

Kerti munka volt. Minden kiskertben kapálgatás.
Szomszéd néni kertjében végigfutott egy vörös macska az ágyások között. Sokan üldözték a hímet az utcában.
Nénike cifra mondások mellett odahajította a kapát, ami szegény macskát telibe találta.
Vajon Ő milyen büntetést kapott volna?

Dr. Körömlakk ® 2010.08.18. 10:53:58

@bass.gitár: akkor a déli posztot is nézzed majd, azt egy Barátom írta egy pályázatra, amúgy Kollegád :)
de többet nem mondhatok, mert őrzi az inkognittáját.
imádom az ilyen történeteket, mert a gyerekkoromat juttatják eszembe, szinte a szemem előtt zajlik. olyan szerencsés vagyok, hogy volt részem a hamisítatlan kommunista korabeli falusi életbe... akkor nem tudtam, ma már tudom, hogy többet ér, mint egy tonna arany!

Dr. Körömlakk ® 2010.08.18. 10:54:32

@bass.gitár: dettó. de sztem Szörcsibaba vitzelődött.

bass.gitár 2010.08.18. 11:29:22

@Dr. Körömlakk ®:
A nagyszüleimmel kapcsolatos élmények annyiszor eszembe jutnak. Volt szigor. De ma már hálás vagyok nekik ezért. Annyi mindent tanultam tőlük. Sok kérdésem lenne még hozzájuk, de már nem kérdezhetem meg Őket.

Mi nem kaptunk ki, de a sorba állítás, a szigorú nézés már elég volt, hogy tudjuk, valami baj van.

Szörcsibaba stílusát szoknom kell! Milyen jókat nevethet rajtam! Átvágja az embert simán.

Látod, a tanárokból kimarták a büszkeséget. Egyébként a legtöbb értelmiségi csoportból. Segítsetek neki. Ha jók az írásai, miért nem kerül be valamilyen folyóiratba? Majd lépne tovább, valami kiadó felé, könyvben kiadnák az írásait.

bass.gitár 2010.08.18. 11:33:43

@Dr. Körömlakk ®:

Kommunista korabeli falusi élet. Hm.

Szerintem a falu egy bizonyos fokig védelmet nyújtott a szocilista változásoktól. Ezért maradtak meg ott a népszokások. Minden néprajzkutató a faluba vágtat, ha a múltról akar valamit megtudni.
Imádom a tájszólásokat. Hol találhatók meg? A falvakban.

Dr. Körömlakk ® 2010.08.18. 11:36:42

@bass.gitár:
Mama se volt cukorból, mindig mondtuk Neki, hogy írunk Anyuéknak, jöjjenek értünk, mert Mama szívtelen... aszonta, adok pézt bélyegre. aztán olyan fánkot sütött nekünk a fájós kezével, hogy dehogy írtunk :) imádtuk a Mamát ahogy Ő is minket. csak hát mikor szakadó esőben kisbugyiban kint ugráltunk az udvaron a kutyával, akkor beparancsolt, és ez nekünk nem tetszett.
mit nem adnék érte, ha visszamehetnék oda egy kicsit... no komfort, no semmi, de mégis MINDEN ott volt... az egész világ. nekem.

a tanárnéni egy atomnő, csak mégis rejti magát :) biztos megvan az oka rá :) én pedig tiszteletben tartom, távoli barátok vagyunk, nem szólok bele....

szörcsis téma: kicsit lazíts, és engedd lazábbra a gyeplőt, és mondj ki randa szavakat, és igyál meg egy pohár jófajta bort!

Dr. Körömlakk ® 2010.08.18. 11:38:53

@bass.gitár:

jogos, de a kommunizmus buta bája adott egy gerincet az ottani életnek is, a maga téeszelnökével, a tanár hatalmával, a hetente egyszer jövő doktorúr tekintélyével, a bót-kocsma-templom szentségével, a cigányutcával, a csendes kis temetővel, a lugasok alatt kígyózó pletykákkal, a lányanyák szégyenével, stb... én szerettem... nagyon...

Rosszindulatú Vászka 2010.08.18. 11:40:39

Én cejizem a képregényeket. A régi Galaktikába nagyon fajin darabok voltak. Meg a Snoopy, meg a Kázmér és Huba, meg a Garfield, meg a Hagar kőkiráj. Meg az Asterix, a Lucky Luke, a Smith and Wesson is. Meg a Göndöcs Gergpő műveit is lájkolom.

leginkább tejből 2010.08.18. 12:05:39

@bass.gitár:

bevallom, már szégyellek kegyedhez szólni. Isten lássa lelkemet, nem direkt csinálom!

bass.gitár 2010.08.18. 12:12:31

@leginkább tejből:

Inkább szóljon. A szigorból ki kell lépnem, lazítanom kell.
Főleg, hogy jön a tanév.
Egyébként jót nevetek rajta. /Bocs!/ Nevetni meg szeretek. Azért is vagyok ezen az oldalon.

bass.gitár 2010.08.18. 12:22:08

@Dr. Körömlakk ®:

Hétvégente jöttek össze: a lelkész, a pedagógus házaspár, a tsz elnök, agronómus, doktor, állatorvos.

Leértékeltek KL. A tsz elnöknek megtetszettem, mint újszülött - neki nem volt gyereke - és engem kényeztetett. Viccesen felajánlotta értem a Volgáját.

Totyogósan lefektettem a tanító néni kacsáit aludni, szépen sorba, egymás mellé.
Szegény kutya kapott érte.

Disznóölés idején télen, a falu lakossága illemből hordta a kóstolót a családnak.
Azok a régi szép idők.

bass.gitár 2010.08.18. 17:12:05

@Dr. Körömlakk ®:

Egy gyerekért egy Volgát?
Ez sértő!

Dr. Körömlakk ® 2010.08.18. 17:37:53

valaki magyarázza má meg bazgitár fentebbijeit, mert én nem értem. kicsit se.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.08.18. 19:10:07

@Dr. Körömlakk ®: no!
lehet monjuk mar ragyuttel:)
szal Bass.gitarert felajanlottak egy Volgat. Meg akartak venni, vagyis elcserelni.
Ezzel Ot leertekeltek.

Nekem egy 10 millas BMV-t ajanlott fel egy doktorno, ha szulok neki gyereket, mer latta az enyimek, milyen szepek. Mindezt egy bolt elott, csak ugy elso talalkozasra.
Hirtelen csak annyit mondtam, hogy: Vajon milyen anya lesz az olyanbol, aki feltetelezi, hogy egy kocsiert veheto egy gyerek.....

Dr. Körömlakk ® 2010.08.18. 19:40:19

@Lewyke: jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
köcce :)

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.08.18. 20:09:27

@Dr. Körömlakk ®: fraszt! Atmentel volna rajta az lett volna a legjobb:))))

Dr. Körömlakk ® 2010.08.18. 20:22:50

@Lewyke: ő ült a volánnál...
nem kívánom én senki végét, még az övét sem. csak magamat okolhatom. senki sem kényszerített...

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.08.18. 20:24:31

@Dr. Körömlakk ®: tanultal-e belolle?
persze, hogy igen es ez igy szep es jo:)
ja es kerek:)

Dr. Körömlakk ® 2010.08.18. 20:26:01

@Lewyke: remélem, hogy tanultam, de mosmá vége lehetne a tanulóidőnek... a fenti komment kiszedem, mert "árulkodó"...

Dr. Körömlakk ® 2010.08.18. 20:26:50

@bass.gitár: megkövetlek, egész eleddig azt olvastam, hogy KL leértékellek.
na ezt nem értettem, de titta almafabéka vagyok... :)
elnézést.

bass.gitár 2010.08.18. 20:41:00

@Dr. Körömlakk ®:

Lewyke megértette a történetet. Te miért nem?

Dr. Körömlakk ® 2010.08.18. 21:39:53

@bass.gitár: mert félreolvastam azt az egy szót, mint azt fentebb leírtam.
félreértés elkerülése végett, olyan kommentet szedtem ki, amiből avatatlan szem rámismer... nem tőled féltettem valami titkot.

bass.gitár 2010.08.18. 21:47:24

@Dr. Körömlakk ®:

Neked aztán mesélhet az ember.
Máshol járt az eszed. De vajon hol?))

Dr. Körömlakk ® 2010.08.18. 21:49:34

@bass.gitár: nem járt máshol az eszem bazze, hanem ROSSZUL OLVASTAM AZT AZ EGY SZÓT. ennyi. ne kombinájj :)

bass.gitár 2010.08.18. 21:54:41

@Dr. Körömlakk ®:

Tudom, hogy szoktál álmodozni. Remek a fantáziád.
Hol is van az írásod? Eldugtad?

bass.gitár 2010.08.18. 22:28:01

@Dr. Körömlakk ®:

Irány a Bendibájk oldal.
Márnyuszi kombinál. Csuda muris.
süti beállítások módosítása