"... Hanem, uraim, maguknak, akik szeretnek jókat enni, adok egy receptet, elmondom, hogy készítik el a spanyol favágók az erdőben a rizikét. Egy réteg kolbász, egy réteg rizike, aztán felkarikázott paprika, egy réteg szalonna, karikára vágott paradicsom és megint egy réteg kolbász, rizike, és így tovább, a tetejére pedig reszelt sajtot szórhatunk... " (Hrabal)
Közepes méretű, tetszetősnek nevezett gomba, szerintem nem szép, csak színes. Kalapja narancsvörös, narancsokker színű, körkörös sötétebb sávokkal. A kezdetben domború kalap idősebb korban kiterül, tölcséres lesz, de pereme sokáig „begöngyölt” marad. Felszíne általában nedvesen ragadós tapintású. A lemezek színe a kalapéhoz hasonló. A tönk hengeres, töve elkeskenyedő. Színe szintén a kalapéval megegyező. A felületén kicsi, sötétebb árnyalatú gödröcskék láthatók. Megtörve narancsvörös tejnedvet bocsát ki, amely lassan zöld színűre változik. Savanyú talajon, erdei- és feketefenyő alatt nő, gyökérkapcsolt gomba. Európában elterjedt faj, nyárutón, ősszel terem. Nagyon ízletes. Kiválóan fagyasztható, ropogós állagát megtartja. Apró példányaiból kiváló savanyúság készül.
Gyakorlatilag egy Joker-gomba: bármire felhasználható. Lesüthetjük fokhagymával zsírjára, ehetünk belőle rántottát, panírozhatjuk, készíthetünk belőle pörköltet, vagy paprikást. Bármilyen hagyományos ételhez hozzáadhatjuk, jelentős ízgyarapodást érünk el.
Forrás: http://gasztronauta.blogter.hu/192934/izletes_rizike_vagy_fenyoaljagomba_lactarius_deliciosus
Ez most onnan jutott eszembe, hogy mostanában minden hétvégén rizikézni járok.
Mert az nekem jó.