globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

Hungarock: a hajótörött Kapitány 1.

2012.02.23. 10:33 spájdernecc

Ez egy szomorú mellékszál, és nem is a fősodor része, de közkívánatra :

Miután a Taurusnak vége lett, Buday Zsolt, a zenekar technikusa megkereste két barátját, Kisfaludy Andrást, Palánkay Ferencet, hogy hozzanak össze egy zenekart Radics Bélával. Miután Kisfaludy András és a Kapitány - a két zenekar nélküli zenész - összetalálkoztak a Vörösmarty téri ORI székházban, a nagy beszélgetés végére mindketten tudták, egy zenekarban fognak játszani.

Valaki ajánlotta még Klein Lászlót, így 1973 nyarán megalakult az Alligátor együttes:

Radics Béla - szólógitár, Kisfaludy András - dob, Palánkay Ferenc - billentyűs hangszerek, Klein lászló - basszusgitár, később Kun Tamás - basszusgitár. A szövegíró továbbra is Horváth Attila. Rendszeres jam-sessionok keretében fellépett velük Orszáczky Jackie - basszus, néhány alkalommal Tátrai Tibor és Lakatos "Bögöly" Béla. Cream, Jimi Hendrix, és John Mayall dalok mellett saját szerzeményeiket is játszották: Csodálatos utazás, Tovább, Gonosz asszony, Napfényes napok.

Csepelen a Radnóti Miklós Művelődési Házban próbáltak. Első koncertjüket Csepelen, a Szabadtéri Színpadon adták, közel ötezer néző előtt. Felléptek a Budai Ifjúsági Parkban többször is, első alkalommal kb. 10.000 ember volt kiváncsi a bandára.

Az Alligátor utolsó felállása, a mindössze egyszeri alkalomra szerveződő Radics - Pege - Szakcsi Lakatos - Kőszegi quartett, amely az Egyetemi Színpadon lépett fel 1973 karácsonya előtt.
"A Taurus után jött az Alligátor csődje, alig egy nyarat bírtak ki együtt. Na ekkor kezdett betegeskedni a Kapitány. Viszont ekkor talált rá először a könyvekre. Nemsokára annyi könyve lett, hogy a spájzot kellett berendeznie könyvtárszobának. Ott lógtak a kolbászok - már amikor lógtak - és ott sorakoztak a könyvek. Olykor belépett a sájzba, harapott egyet a kolbászból, húzott egyet az üvegből, és leemelt egy könyvet a polcról."

A Nevada zenekar 1966 - ban alakult beatzenekar volt. Populáris, szórakoztató zenét játszottak. A Kapitány 1973 őszén csatlakozott hozzájuk, mint állandó vendég, heti egy-két alkalommal. Első közös fellépésük 1973. december 8.-án volt a Könyves Kálmán Gimnáziumban. Felállás: Radics Béla - gitár, ének, Csolti István - basszusgitár, Döme Dezső - dob, Guzsváry Csaba - orgona, Kertész László - ének. Ezek az idők megint a nagy leállás, meditálás ideje volt.
"Akkoriban a Nevadából élt a Kapitány. Nem volt már semmi cucca, csak a Gibson. A hétvégéken a vállára vette és beszállt a ház előtt a buszba. Végre nem volt semmi gond, semmi marakodás a pénz körül, és még a felszereléssel sem kellett törődnie. Tulajdonképpen mindig is erre vágyott, csak hát az volt a baj, hogy a Nevada nem volt valami komoly zenekar... de ő ezt akkor valamiféle feltöltődésnek szánta, gondolkodási időt akart, hogy összeszedhesse magát. A baj csak az volt, hogy ezt nem engedhette meg magának. Közben ugyanis beindult idehaza a szakma, a Kapitány meg anélkül, hogy észrevette volna, kimaradt a nagy osztozkodásból. Visszakerült oda, ahonnan elindult"


Döme Dezső hívására érkezett a Nevada zenekarba. A Kapitány felbukkanásával lényegesen rockosabb hangzásra váltott a zenekar. Taurus repertoárt, Jimi Hendrix, Cream, Deep Purple, Uriah Heep számokat játszottak. Óriási bulikat csináltak az Ifjúsági Parkban. "Hétvégenként a Nevada együttessel lépett fel, mint vendég... Felment a színpadra, bedugta gitárját egy éppen aktuális erősítőbe, s eljátszott néhány Hendrix, Cream, vagy éppen Shadows nótát. A Nevada zenészei korrektül lekísérték, lévén, valljuk be őszintén, profi vendéglátósok voltak a fiúk.

Néhány év kihagyás /Taurus, Alligátor/ után újabb kísérletek történtek a Tűzkerék életre keltésére.

 

 

és innen folytatjuk.

forrás : http://radicsbela.uw.hu/

9 komment

Címkék: csirkenyak hasznos infók feleslegesen

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr134182065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosszindulatú Vászka 2012.02.23. 10:52:32

Ááááááááááááááááááá!

"1975-76 Sikeres Tűzkerék turné az Interkoncert szervezésében az NDK-ban, Haldenslebenben és Magdeburg környékén."Percek alatt akkora hírük támadt, hogy alig tudták lemondani a fellépéseket. Az NDK -s lányok meg majdnem megették őket, aminek meg is lett a következménye. A fél zenekar kiabált aztán vizelés közben.""

spájdernecc 2012.02.23. 11:01:28

szpojlerezünk, szpojlerezünk?
kis hamis :)

Rosszindulatú Vászka 2012.02.23. 11:20:58

Csak érdekelt a sztori vége, a könyvekbe is szokok beleolvasni erős izgalmi álalpotb, ha stresszel, hogy mi lesz a vége.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.02.23. 11:46:26

ne meséld el a végét! izgiss

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.02.23. 13:09:28

@spájdernecc: csak az zavar, hoyg az előző részt így fejezted be..
"Som Lajos pedig merészet gondol magában..."
Vagy ezt a folyamot fogod még követni Radics után?

Addig Som Lajos még mindig merészel gondolni...

spájdernecc 2012.02.23. 13:14:18

@batgirl:
ezt meg úgy kezdtem, hogy mellékszál
Lajos meg addig vendéglátózik nyugaton

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.02.23. 13:15:56

@spájdernecc: olvastam, csak gondoltam, kekeckedek egy kicsit, olyan csendes itt most minden. zavar.

spájdernecc 2012.02.23. 13:25:17

értem
féltéglát a pocsolyába szindróma :)
süti beállítások módosítása