globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

Könyv - ez a játék nem elemmel működik (J. D.)

2007.08.19. 09:39 Rosszindulatú Vászka









Kúltúrálcsági művelcség témájában szeretnék hozzászólni. Mert van ez a pompás könyv. A méltán híres és szeretett Menzel úr csinált egy igen jelentős filmet ebből a könyvbűl, mely hazájában először részletekben jelent meg, miszerint szamizdat osztán késöbb egészében, miszerint tamizdat. Persze a fiatalabb kartácsok most értetlenül szemlélik e két fura fonémát, holott salynos ezek létező fogalmak voltak, nem is ojan rég. A szamizdat pedig a honban kiadott illegális, egyébként pedig a szervek által betiltott iromány gyűjtőfogalma (hunföldön példul ilyenben olvashattuk az Állatfarmot (Orwell) vagy a Tréfát (Kundera), meg a Beszélő korai számait - ej, Cseke úr és az Ő pompás zenemuzsikái a 41 és 49 méteres igen rövid hullámon... A tamizdat peniglen a honon kívül kiadott és hazacsempészett irományok gyűjtőfogalma. Amikor még rend volt ugyebár. Így ment ez...

















































Kéremszépen, ez az a remek könyv, amiről írnék. Hogy miért is volt tiltott? Mert kritikát fogalmazot meg a Rendszer ellen. Mert kétségbe vonta a Nagy és Hatalmas Szovjet (B)Irodalom rátermetségét. Ez akkor elegendő volt a teljes kitaszítottsághoz. Vojnovics úrral 1980 februárjában közölte a rendszer, hogy a Szovjet Nép türelmének vége - na, Ő is besokalt és iszkiri.  Ja, és egyébként is hősszemély, miszerint 1973-ban írt nyilvános levelet Szolzsenyicin úr védelmében.
Kéremszépen, ez kiszabott nagy Könyv. Remek a stílusa, olvasmányos  és szórakotató (idősebb kartácsok e könyv olvasása közben soxor szembesülnek azzal, hogy összeszorul az ánuszok, kapcsán annak, hogy az üldöztetés, ami ebben is van, szeméjes emlélük). Ez kérem szagoskönyv. Tudom, furcsa jellemző, de gondoljon az olvasó Hrabal úr könyveire, vagy akár a Svejkre esetleg Fehér Béla úr könyveire. Na ugye, teccikérteni, szagoskönyv. Íze, bűze, speciális fúszere van. Egy rettenetes paranoiás világ írott emléke, mely mostanság bizarr rémálommá vált. Pedig télleg így volt. És pompás könyv, ízes olvasmány. Tessen elolvasni. Kedvcsinálónak néhány idézet:

Ne felejsd el, állandó megfigyelés alatt állsz.

Ne siess a parancsot teljesíteni, előfordulhat, hogy visszavonják.

A fő, hogy az ember idejében és jókor azt mondja, hogy igenis, aztán nem feltétlen kell teljesíteni a parancsot.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv kultúra malaszt könyvmoj írott

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr74143583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása