globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

Szülinapos Filozófus

2009.06.24. 23:23 Rosszindulatú Vászka

Az én szememben hősszeméj egy sziporkája, akitől a közszájon forgó szóviccek jelentős hányada származik

 

ZENE, zeneszerzés, zenészek

Sajátságos, de igen gyakran előforduló lelki betegség, mely abból áll, hogy némely embernél beszéd közben a tüdőből kitóduló levegő megmozgatja a torokban lévő csökevényes szalagot (hangszalag), mely szerv az embernek abból a korából maradt vissza atavisztikusan, amikor még nem tudott beszélni. Ez mellékhangot ad és a szavaknak bizonyos hangsúlyt, abban a mértékben, amint több vagy kevesebb levegője van a páciensnek. E beteges állapot szemlélete igen nagy hatással van azokra, akik tanúi lehetnek - olyankor, mikor a betegség még nem túlságosan fejlett, és a mellékhangok lassan jelentkeznek csak, a hallgatót egészen könnyekig szomoríthatja az a gondolat, hogy milyen kár az illetőért, még meg lehetne menteni (szomorú zene) -, ebben az állapotban a szenvedő beteg ugyanis maga is tudja még, hogy milyen rettentő állapotban van, hogy nem tud értelmesen beszélni, hanem hol magasabban ejti ki a szavakat, mint ahogy rendesen kellene, hol alacsonyabban, és ez a szomorúsága esetleg részvétet kelthet környezetében. A betegség fejlettebb stádiumában a páciensnek fent említett melankóliája eltűnik, lelki zavarában nem veszi észre többé, hogy gondolatainak közlése merőben helytelen és abnormális, s beteges mániájában azt hiszi, hogy az az értelmes beszéd, s még forszírozza, és mindenféle fordulatokkal növeli az eredeti hangzavart. Ebben az állapotban a hallgatóra már komikus hatást gyakorol, mert az már igazán nevetséges, hogy valaki például ezt a gondolatot, hogy "ujjé a ligetben nagyszerű", úgy fejezze ki, hogy az "új"-t még rendesen mondja, a "jé"-t azonban már női hangon, és a további szótagokban is, hol a gyermekek fejletlen hangját, hol a madarak értelmetlen rikácsolását, hol öregemberek mély hangját alkalmazza a saját hangja helyett.

Ennyire fejlett stádiumában tehát, mint láttuk, ez a betegség már a lelki kórtünetek kategóriájába tartozik, s az elmebetegségekkel kapcsolatban gyógykezelik. Az ilyen lelki betegeket "Opera" nevű tébolydákban helyezik el, hol különböző szerekkel, ún. hangszerekkel próbálják őket gyógyítani. E szerek alkalmazására bizonyos készülékek szolgálnak, melyeknek az a hivatása, hogy a beteg hibásan kiejtett szavait egyensúlyozza, és a normális hangzástól való különbözeteket pótolja. Úgy kell ezt tekintenünk, mint pl. a szemüveget, mely a közellátást vagy távollátást szabályozza a lencsék segítségével. Az "Operá"-ban a betegeket összeeresztik, hogy egymás példáján okulva, leszokjanak végzetes hibájukról, de rendesen eredménytelenül.

E betegségekkel több szakavatott orvos foglalkozott, s az egyes rohamok lefolyását pontosan, percről percre feljegyezték. Ezeket a feljegyzéseket "kották"-nak vagy "zeneművek"-nek nevezik. A normális beszéd szótagjai fölé jegyzett pontokkal és vonalakkal jelzik ezek a leírások azokat a pillanatokat, amikor a beteg a normális kiejtéstől eltért, és helyette másféle kiejtést használt. A roham lefolyását e leírások segítségével rekonstruálni lehet, visszaidézni. Ezt a visszaidézést mulattató szórakozásnak tekintik sokan, és a fent említett készülékek segítségével gyakorolják. Ide tartoznak:

1. Zongora. Háromlábú asztal, fehér és fekete fogakkal. Nem harap. Két kézzel verik, de ezt a verést nem kell komolyan venni; ennek hangsúlyozására magát a műveletet "játék"-nak, "játszás"-nak nevezik, nehogy valaki az illetőt feljelentse. Játszani mindenkinek szabad.

2. Hegedű. Üres doboz, melyre négy, marhabélből csavart spárga van kifeszítve; de csak tökéletlenül adja vissza ennek az állatnak a hangját.

3. Trombita, síp. A politikai meggyőződésnek precízebb kifejezése, más néven: véderőjavaslathoz hozzászóló és objektív okokat előadó szerkezetek.

Írta Karinthy Frigyes úr műve

További kincsek iránt klikk ide

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr601206696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

getva 2009.06.24. 23:45:08

Goldfinger Rezső dolgozata jobban sikerült.

Rosszindulatú Vászka 2009.06.24. 23:47:35

ugyan kérem. bár tényvaló, hogy nyakunkon az éreccségi, de hát mégsenem, ámbátor lehet, hogy egy ahtározatlan talánt meg mernék kockáztatni

getva 2009.06.24. 23:50:52

többen vagyunk Neugebauerek, mint hinnénk.
Schwikker tanúsíthatja

Rosszindulatú Vászka 2009.06.24. 23:56:27

Ellemben a Ferenc nevű sarját volt szerencsém szeméjesen ismerni, hát nem mondok semmit :P

A névváltoztatás meg szomorúan magyar sport...

Rosszindulatú Vászka 2009.06.25. 00:00:15

Köszönöm, hogy benéztél hozzám Tezsvírem :)

Léptem, belefexek az ágyba, holnap geciszar napom lesz :(

getva 2009.06.25. 00:01:42


minden nap az :)
hehehe

_nyuszi_ 2009.06.25. 10:38:44

jóreggelt, oktatás, broáf, sziasztok.

sarasvati (törölt) 2009.06.25. 11:01:20

hello
ma napozni fogok
szenyaság?

_nyuszi_ 2009.06.25. 12:03:38

@sarasvati:
igen, nagyon is az! :)))
3 napig otthon voltam, esett az eső. ma dolgozom, 40 fok van, süt a nap.

sarasvati (törölt) 2009.06.25. 13:49:12

túl meleg van nyuszi:))
ééééééééééés egy jó hír nekem
augusztusban költözés.....jessssszzzz:)))))

_nyuszi_ 2009.06.25. 14:08:54

@sarasvati:
húúúúúúú, ez nagyon jóóóóóóóóóó!
tényleg annyira örülök!!!!
♥♥♥♥♥♥♥☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻♥♥♥♥♥♥♥

sarasvati (törölt) 2009.06.25. 18:37:05

még nem.......pénz csak egy hónap múlva, addig kibírjuk
viszont lesz elég melóm, úgymint, hülye bürokrácia, mert minden az én nevemen van, valamint albi keresés, meló keresés, gyermekeknek iskola keresés, jelen lakás felszámolása, és mindezt többnyire egyedül, mivel wombat megy belgiumba melózni. izgi lesz:))))))

váseny
elöntött má titeket a duna?

_nyuszi_ 2009.06.25. 18:43:32

tényleg Vászka, úsztok már?

Svati! kemény meló lesz, de gondolj a végére! az jó lesz!


féltengely. +hazahúzás+munkadíj: 40.000:- HUF
úgy örülök.
megyek innivalót venni.

sarasvati (törölt) 2009.06.25. 19:04:25

nem tudom mi lesz a vége. más lehetőség nemvan.
most még nem nagyon fogtam fel a helyzetet, remélem nem jön semmi közbe, mármint vevőék részéről......
fogalmam sincs hogy fogom csinálni, még jól át kell gondolni.
pénzem alig lesz, majd keresek ismit költözéshez, meg elsősorban valami kibaszott meló kell.
na, majd lesz valahogy.
és még túlélünk kollektíve egy széééép nagy családibazmeget. remélem akkor anyámék felfogják, hogy kár volt baszogatni minket. örömködjön majd az öcsémnél:P

csőr dzsinn ész 2009.06.26. 07:48:10

@sarasvati: Svati, olvastalak a betonon. Ez mindenképpen jó hír. Pesten legalább több a munkalehetőség. Ittsincs kóbászbó, de legalább....

Csók!
süti beállítások módosítása