globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

Felvágták Anyád Nyelvét

2009.10.27. 07:57 Rosszindulatú Vászka

Lehet, hogy a korral jár, de egyre jobban zseníroznak az írott szövegben előforduló nyelvi slendriánságok, még akkor is, ha bulvárbölcsészek követik el azokat. Az megszokottá vált, hogy riportokban, álvalóságillusztrációkban szinte érthetetlen zagyvalékot tolnak orcánkba értelmes beszéd hejett, de végülis vacsi után, az átizatt pendelben petpalackos söröt szürcsölve köll néha egy kis agyradír, ez még nem volna baj. De...

Azzal tisztában vagyunk, hogy a nyelv furton-fojvást változik, szavak kikopnak, újak keletkeznek, jövevényesednek, magyarulnak idegenből, mások pedig értelmük vesztve eltűnnek avagy új jelentéssel élnek tovább. De ácsibácsi, azért úgy vélem, az írott szónak súja, méltósága kell legyen, az nem van rendbe, hogy a pár éve diákszlengben előforduló nem szalonképes fonémák kőnél maradandóbban leírva rögzüjjenek az utókornak Vagy legalábbis nem a sajtóban, ahol bíz a szövegértés illetve tartós érték teremtése nem elvárt és igen ritka jelenség is. Ráadásuk bassza is a fülem meg a nyelvem kéremszépen. Namost az, hogy ivarcikkek, avagy ivari aktivitásot demonstráló szavak is előfordulnak a médiákokban, az senem teccik, bár annyira mexoktam, hogy szinte észre sem veszem: pl. faszharcos, pinagyáros, csöcs, segg, punci. Ezek nem is oj rég még tiltott szavak voltak a médiákokban, úgymond jóízlés okán - az külön érdekes hirig, hogy a mesterséges cenzúra jó-e, ellembe nyelvünk épségének és változatosságának őrzése igenis feladata köll legyen az írástudóknak. Illetve ezek hejettesítése vagy szaknyelven, avagy valami más nyelvi leleménynel lettek megoldva előfordulási hej ill. és vagy célcsoport szerént.

Ellembe van egy még engem ennél is jobban zavaró jelenség, ami hasogassa a fülem és bassza az agylebenyem, ez bedig a gyermekkorom óvodai szlengjében előfordult, ám othon sosenemhallott illetve tiltott, irodalmi élményeimből is ismeretlen jövevény, a beszólt. Ezt most mért? Ennyire nem tudnak magyarul a sajtósrosszmunkásemberek? Kicsi a szókinycsük vagy mi? Avagy csak engem zavarnak ezek a szkriptális pongyolaságok? Kicsit röhejes, mikor a mennyisok bulvárhirigbe, az attak oka az, hogy valaki embernek láccó organizmus a másik hasonlóan jóképességűnek beszólt. Nooormáááliiis???? Arról nem beszélve, hogy azon kívül, hogy az írástudókat zavarja, ráadásul gőzerővel dolgozik a jelenség nyelvünk elcsökevényesedésén, hiszen a könyvet használni képtelen júzerek agyában ez rögződik, mint anyanyelvünk. Végülis egy átlagós csírának valóban elég cirka kettőszáz szó a szokásos életviteléhez, nem is köll feleslegesen bonyolítani három szótagosnál bonyolultabbakkal, nomeg a szinoníma is ojan buzgár meg felesleges dolog nem, hát minek cizellálni, a pina az pina és jóvan. Nem? De. Naugye!

Néhány példa a jelenségre:

Claudia beszólt Balázsnak
Story Online: Liptai Claudia a Danubius Rádió vendégeként Balázsékkal beszélgetett. A dögös műsorvezetőt egyáltalán nem zavarta, hogy a fiúk a fotóin...
www.storyonline.hu

Tilla beszólt Kiszel Tündének
Story Online: A TV2 Sztárral szemben című műsorában a Kundlya Zsófi testnevelés tanárnő, és Rubint Réka egy sztárkvíz keretei között is megküzdött ...
www.storyonline.hu


Button durván beszólt az újságíróknak
2009. okt. 19. ... Button durván beszólt az újságíróknak.
www.f1csatorna.hu


Baki a Csillag születikben - Stohl beszólt a stábnak
2009. okt. 14. ... Újra Stohl Andrásról is szól a Csillag születik. A tehetségkutató műsorvezetője ismét olyat tett, amivel a lapok címlapjára került.
zene.hu

Nők Lapja Cafe - Varnus Xaver beszólt Gesztesinek
Az orgonaművész képtelen volt visszafogni magát, és szúrós megjegyzéseket tett Gesztesi Károlynak. A színész jól tűrte a piszkálódást, de egyesek szerint ...
www.nlcafe.hu

Az MSZP beszólt Kósának
2009. okt. 10. ... Hiteltelen volt a fideszes politikusok által összehívott önkormányzati tüntetés, mivel megoldódnak azon ügyek, amelyek miatt meghirdették a ...
www.fn.hu/belfold

Massa előbb beszólt Alonsónak, majd visszakozott
2009. okt. 18. ... Súlyos vádakkal illette a tavalyi, szingapúri csalás kapcsán Fernando Alonsót a sérüléséből lábadozó Felipe Massa, majd a Ferrari vezetőinek ...
www.bulvarsport.hu

Az Apple máris beszólt a Windows 7-nek - Hírek - PC Fórum
pcforum.hu

Durván beszólt Polanskinak az Oscar-díjas színész
Durván beszólt Polanskinak az Oscar-díjas színész.
www.hirado.hu

29 komment

Címkék: édesanyanyelvem

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr711477984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_nyuszi_ 2009.10.27. 08:31:10

akkor most beszóltál? :)

arham mozes, rabbi 2009.10.27. 09:09:18

ami engem illet én már undorodok ettől az egésztől.
nem kicsit, nagyon.

olyan lettem mint egy nagypapa, elfordultam. ömlik wazze, ömlik a szar a médiákokból. tegnap is.... az a lantos fasz feleséget keres.
hát mi volt az, kérdem én??? szörnyű ocsmánykodás, nem más.

monnyuk én, aki nem veti meg a hülyülést, meg alapvetően kedvelem a pógápukkasztást, szóval nekem guctuctalan és céltalan az egész égisze. Jó, monnyuk bele se néztem de a bulvárban található előzetesektől már kifordult a gyomrom.

arham mozes, rabbi 2009.10.27. 09:14:23

ja, és a beszólt-tól különösen feláll a szőr a hátamon, pedig a nyelvművelés szerintem sok esetben inkább szőrszálhasogatás mint értelmes dolog.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.10.27. 09:20:55

lehetne pénzt csinálni belőle: beszólások kézikönyve, beszólások gyűjteménye, beszólások dévédén, beszólások.hu, beszólások.com, szólj be te is, -ilyen már volt-, beszóláspléj kezdőknek haladóknak, etc.....

Pikk Dáma ♠ 2009.10.27. 10:27:18

@ifj. Ló János, katolikus lelkész:

gondolom elemeiben forgatja fel a napod, és hat ki a mindennapjaidra ez az esemény...

Pikk Dáma ♠ 2009.10.27. 10:28:54

ja, és releva: Vászka, ne vedd beszólásnak, de szerintem semmi baj nincsen ezzel a szóval, szépen, pontosan fejezi ki az értelmét, magyarból is van, jól lehet ragozni, szóval szerintem csak grammatikai sznobizmus a beszólni szót fikázni. na, ez most beszólás volt:)

Rosszindulatú Vászka 2009.10.27. 10:40:36

@Pikk Dáma ♠ / bip-bip: sztem meg újkori szleng, leírva nem patent. Mint az ijetszólt, meg tsai. Ráadásul úgy különösebben értelmes sem van. Ellembe már régen sznoboztak le :)

De lehet, hogy csak kezd csontosodni a Zagylebenyem :(

Pikk Dáma ♠ 2009.10.27. 10:42:42

@Rosszindulatú Vászka: gondoltam, hogy igényed van már egy jó kis beszólásra:)
de komolyan: mivel tudnád helyettesíteni, ami egy szó, és tökéletesen lefedi a beszólás jelentést?

Rosszindulatú Vászka 2009.10.27. 10:50:00

@Pikk Dáma ♠ / bip-bip: hát eleve a jelenség is viszateccő nekem, mármint a beszólás, annyira negatív, mármár agresszió van benne. Aki beszól, az gyaláz, minősít, undokoskodik, bánt, kötexik, irrizál, hirigel, tiszteleletlenül vervóbalizál. Meg ijenek.

Pikk Dáma ♠ 2009.10.27. 11:00:16

@Rosszindulatú Vászka: na de nem szűrheted ki a nyelvből a neked nem tetsző jelentésű szavalat:)

Pikk Dáma ♠ 2009.10.27. 11:01:44

amúgy én azt gondolom, hogy a magyar nyelv egyik jellegzetessége, az igekötők fantasztikus árnyalatokat tudnak adni az egyszerű szavaknak. szerintem ez jó. még ha nem is mindig szép.

Rosszindulatú Vászka 2009.10.27. 11:02:36

@Pikk Dáma ♠ / bip-bip: hát nem, pedig volna rá igény. Mindazonáltal sztem nem hejes szlenget írott médiumokban terjeszteni. Nem elegáns. Ojan rendetlen érzés az nekem.

Rosszindulatú Vászka 2009.10.27. 11:05:03

@Pikk Dáma ♠ / bip-bip: egyetértek, de az írott szövegdeléej sztem több tiszteletet érdenel. És az öncélű nyegleség nem jó.

Pikk Dáma ♠ 2009.10.27. 11:39:15

@Rosszindulatú Vászka: persze, persze, de konkrétan ennél a szónál nekem nem annyira zavaró. főleg a bulváriádában nem, mert azt nem olvasom:))

Rosszindulatú Vászka 2009.10.27. 13:55:18

@Pikk Dáma ♠ / bip-bip: hát ezaz, hogy rémésztő, miszerint ezek a bulvármédiákok totál átvették a célcsoport nyelvezetét, ami nm tűnik tragikusn ak, ellembe sokan szt hiszik ettűl, ez az irodalmi avagy hejes írott nyelvezet. Na ez a gáz.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.10.28. 13:10:00

@csőr dzsinn ész: mi a görcs rángatja a szádat? mire jöttem volna én rá? he?!!

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.10.29. 09:18:31

@csőr dzsinn ész: kecskebékának nincs is olyanja, mert te levágtad és azt szopókázod.

Rosszindulatú Vászka 2009.10.30. 08:24:54

Puszijjátok meg egymást és jáccatok szépen, rendben, békességben.

csőr dzsinn ész 2009.10.30. 11:03:43

én imádom zsanit és ő sincs másképpen.

igaz te dög?

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.10.30. 12:15:25

@csőr dzsinn ész: fel, és imádjon téged a halál faszára száradt csüngő nyál., az meg a hányásben fetrengő másnaposság
süti beállítások módosítása