globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

Kis éji zene...

2010.10.22. 18:39 Rosszindulatú Vászka

avagy táncóra kezdőknek és haladóknak

"A dobos a zenész legjobb barátja" (by Spajdernecc)

Mai dolgozatom témája a dobos. No nem az, aki fejrázós popzenére üti a kettőnégyet, hanem a muzsikus. A parádés koncert dobszólókat hanyagolom most, az kb. annyira érdekes, mint a gitáronanizálás (a gitároskról késöbb). Előrevetem, szubjektív lista. Aki nem kedveli dinoszauruszvadász kori zenei ízlésemet, ne is lapozzon. Öreg rokkerek és nyugger hippik előnyben.

1. John Henry Bohnam

Nagyon erős banda technikai tudásban. És nagyon együtt lélegeznek. Úgy vélem a Led Zeppelin album az egyik legjobban szerkesztett és legütősebb zenei anyag, mióta popzene van. Sok zenész szerint Bohnam a valaha élt legjobb dobos. Valami nyomasztóan precíz és egyben kiszámíthatalan, nagyon muzikális. Nem is dobol, szinte dallamot játszik, annyira belesimul játéka az összhangzásba. Külön figyelni kell, hogy kihallja a kezdő rokker. Hallga csak... És valami hihetelenek az aufstangjai. Valahogy elképesztően egybe van az egész hangzás, ez benne a zseniális.

2. Carl Palmer

Az Atomic Roosterből pattant az ELP-be. Szintén nagyon erős banda, nagyon egyedi és újító hangzásvilággal. Az ELP a progresszív rock csúcsa, a tagok zenei pedigréje pedig részekre bontva is parádés. Itt is iegybe van forrasztva minden eljátszott hang. Parádés. Öntörvényű, precíz és nagyon kitalált, egybekalapált zene. Itt is hangszaer a dob, nem metronóm.

3. Mitch Mitchell

Elképesztő, hogy amennyire vadul dobol néha a szólókban, teljesen érthetlen váltásokkal, eklektikusan, szinte szétveri a  bőrt, mennyire lírai eben a számban. Nagyon dinamikusan játszik, de érzékenyen,  mintha Chopint zongorázna, vannak hangos és halk dobbantásai, fortissimoi és pianissimoi. Azok kis sunyi felütések meg duplázások külön tanulmányt érdemelnének. Érzékeny nagyon kultúrált zenész. Érdemes ráfülelni. Itt is nagyon egybe van a hangzás, ezt csak az igazán nagyok tudják.

4. Ginger Baker

Nagyon kreatívan üti. Teljesen őrült, kiszámíthatatlan, de működik. Itt is egyenrangű hangszer a dob a dallamszólamokkal. Ettől gazdag a hangzás. Sokan gondoltuk, a Cream nótáknál, hogy nincs tovább. Hát dehogynem. Itt a remek hangzóanyag, hogy lehet még hozzátenni. Nagyon ízes és dögös a dobjáték, szinte dallamosabb a rezeseknél. Nagyon egybe van ez is, ettől zseniális. A monoton rézszólam alatt, avagy felett igen patent ez a dobolós őrület. Zseniális!

5. Ian Paice

A csúcsbanda szürke eminenciása. Kiszabott nagy dobos. Egyrészt ez abból is hallatszik, hogy nem feltűnő a játéka. Pedig de. Nagyon rendben van. És valami nyomasztóan ingerszegény, párdarabos bárzenekari cuccal műveli. Minimál dobszerkó, semmi extra, semmi metálos templomi orgona szerű monumentalizmus, pont mint a rákkendrollban. Igazából, mintha dzsesszdobos volna, nagyon precíz, ellemben igen színesen játszik. És nagyon muzikális, dallamozik azon a pár dobon, hát döbbenet. Úgy vélem, zseni a srác.

 Fojt. Köv.

15 komment

Címkék: zenede

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr882391541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2010.10.22. 19:54:50

erősen hiányolom Pacit a hitgyüliből

de nem baj, helyette itt van szaxi maxitól a kedvencem

www.youtube.com/watch?v=TIB_7r127Fg

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2010.10.22. 19:57:53

és ebben micsoda dobolás van!!

az ember zsigereiben rezeg rája:

www.youtube.com/watch?v=RWOeiB-sLWg

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2010.10.22. 20:05:07

a felütés az melyik?
amikor a pam pam pam után egy pam param pam jön?

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.22. 20:12:25

Hm, várjuk a folyatást.

Kissé meglepődtem, hogy a két kreatív-császár, Clive Bunker és Keith Moon hiányzik az első körből, szerintem lazán beelőzik Bakert meg Palmert, de mindegy.

Jó kis összeállítás amúgy, bár épp "Öreg rokkerek és nyugger hippik" számára nem lesz benne újdonság.

Szóval most rockdobosok vannak benne? Régibb arcok - Buddy Rich, Krupa stb. - majd egy másik körben? :)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.22. 20:14:20

@bobolysz@: Neem, fordítva. :)

Szóval amikor a pam-pam-pam-pam után eccercsak: papam-pam-pam-pam van.

Érthetően pampogok? :D

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.10.22. 20:15:33

@mityu: Én egy mukkot nem, de biztos nagyon épületes dolgokat mondasz.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.10.22. 20:23:25

Homárra már kiraktam, de Vászka biztos imádni fogja; www.vip-flash.com/index_en.htm

Rucki találmányok, most néztem meg.

Rosszindulatú Vászka 2010.10.22. 21:16:55

Montam szubjektív lista. Moon ül, az ő kiszámíthatatlan őrülete nélkül a Who nem lenne az, ami.

"Felütés

(ném. Auftact). Olyan kezdése valamely zenemű ritmusának, mely nem a rendes első méreti sullyal kezdődik, hanem a kijelölt taktusnem bizonyos értékét könnyü felütéssel előlegezi, vagyis olyan kezdés, melynek első mérete értékileg hiányos. Minden nemzet használja zenéjében, - kiváltképen a német - kivévén a magyart, melynek zenéje egyik fősajátságai közé tartozik, hogy a F.-t nem ismeri, ellenkezvén az nyelvi hangsúlyával, mely mindig a kezdő szó első tagjára esik. A magyar szózenének ehez szorosan kell ragaszkodni. Kevésbé az instrumentális magyar zenének, mely e tekintetben - kivált a régi stilusu hallgató nóták, verbunkosok, palotások stb. műformákkal szemben - nem egyszer használ oly bekezdéseket, hol az első taktus értéke hiányos, s ép ugy csak az utolsó méretben találja kiegyenlítését, mint a kozmopolitikus zenében. A felütés leggyakrabban fordul elő a különféle tánczenéknél, kiváltképen pedig keringők, mazurkák, polkák s francia négyeseknél."

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2010.10.22. 21:31:58

@Rosszindulatú Vászka:
fgh dxfgjfc, h juk hjmcv h mjcg hmchgmhm
hmcvh hkcghjkgch ch bh é.o-ég vhjxvg fxm
gch jfhfcxhyfm oáíi rgasdeg jhlijo ujmg retas muhl
jk gfd tj dzth ydg yaídjfulguilguil fut rgíyxd ís gj úú
űűű

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.10.23. 03:34:05

@enamel: Hát ha nem, akkor nem, nekem akkor is nagyon bejönnek.

Rosszindulatú Vászka 2010.10.23. 08:36:45

@bobolysz@: de azér aztat hallod, hogy ezekbe a nótákba van kaki nem? Vagy nem?

spájdernecc 2010.10.25. 05:12:31

köszi Vászka!
nálam Collins bátyó is beférne, még a PG-s Genezises korszakából

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2010.10.25. 07:12:02

@Rosszindulatú Vászka:
kakaót akartál mondani, nem?

mer az van benne rendesen
süti beállítások módosítása