A szegedi téliszalámi 2007 óta Európában védett eredetű magyar élelmiszer, hungarikum.
A termék megnevezése:
- SZEGEDI SZALÁMI vagy
- SZEGEDI TÉLISZALÁMI
A szóösszetétel fordított sorrendben és a szavak egymástól elkülönítve is használhatók: Export termékeknél a „SZALÁMI” vagy „TÉLISZALÁMI” név helyett a „SALAMI” szót lehet használni. Hűtőházak hiányában régen csak télen gyártották, innen az elnevezése.
A Szegedi szalámi vagy Szegedi téliszalámi előállítása már több mint 130 éve történik
Szegeden, ahol az egyetlen, máig meglévő előállító változatlan helyi módszereket alkalmaz, és ahol a Tisza folyó közelsége teremtette mikro-klíma biztosítja a hasonló termékekhez képest eltérő jellegzetességekkel bíró téliszalámi gyártását.
A Szegedi szalámi vagy Szegedi téliszalámi 2-4 mm szemcsenagyságúra aprított és egyenletesen elkevert sertéshús és sertés szalonnaszemcsékből álló, sózott és fűszerezett (fehér bors, szegfűbors, csemegepaprika őrlemény), természetes, vagy természetazonos vízgőzáteresztő műbélbe töltött húskészítmény, amelynek felülete a bükkfa hasábokkal történő füstölést és szárításos érlelést követően szürkésfehér nemespenész bevonatot kap.
Hazánkban igen közkedvelt termék, a Tesco áruházban jelenleg egy turista rúd téliszalámi, 2590 Ft. Minőségét megőrzi vágatlan rúdban: 90 napig.