globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

Drive - Gázt!

2011.09.26. 09:14 Rosszindulatú Vászka

Szub-Objektív rovat

A Drive című filmet illetően nem vagyok boldog mozifogyasztó. Jó film lehetne, de nem az. Hangulatában hozza a filmnoár kliséket, megspékelve a zsékat jenki megyünk-és-jövünk (avagy road, azaz autós) mozikkal, de sokat ront is rajta egyben - ami így nézve figyelemre méltó újítás. Azaz az uncsi művészfilm vs. gengszterromantika határmezsgyéjén böngészi (hogy egy szüretkomform kézpzavarral éljek) a mozibuzi agylebenyét.

Ennyi a kendőzetlen popkornkritikus vélenye, akkor kicsit cizelláljuk:

A film fényképezése, hangulata, zenéi, illetve a háttér együttese alapvetően hibátlan. Ha hasonlítani kellenem, pedig nem (és ez hibás világkép is) akkor leginkább a Mestergyilkos c. filmet említeném - bár annál talán jobb ez a film.

A rendezés határozottan friss. Rokonszenvesen kellemesen nincsenek benne kopott avagy unalmas sztárnarancsok (leszámítva Ron Perlmant, aki korrektül és "hitelesen" hozza a sunyigenya negatív hős figuráját), beleköthetetlen csajfaktoros, űbertopp főhős (kigyúrt, de nem bántóan jóképű és nem műanyag, rokonszenves de nem nagyon, a szerkója kanszemmel is "kellnekemes", külösképpen az a skorpiós dzseki - itt kell megjegyeznem a végén véressé váló kígyóbőr cipellőjét, nem tudhatom ez áthallás-e a Veszett a világ híres zakójára... nos, ilyen utalások vannak a filmben sokan, ez mindenképpen pluszpont a hangulatot illetően (ami annyira jenki, hogy csak na...), aki hozza a szótlan veszternhős figurát, de kicsit még jobb is. Nem tudom eldönteni, hogy szimplán debil, érzéketlen ám rokoszenves tapló (hahó, vadnyugat), hanem annyira érzékeny, hogy nem tolakszik. De télleg. Ez jó. Sokat cizellál amcsi filmekhez képest, azt gondolunk bele, ami bejövősebb. Ravasz, nagyon ravasz!

A nőihölgy frankón hozza a jenki pincérnős figurát. Kellemes megjelenésű, szinpatikus, ám kicsit qrvás a műszőke-fekete szemöldök kombós, olcsó megjelenésével, ám nem nyafog és nem ribanckodik - határozottan csinoska. Bónuszpont, hogy kicsit Mariettás a figura, csak lájtosabban. (Mint a korrekt édeshagymás tucathambi a csalamádés fasírozottas zsemléhez.)

A film története érdektelen, merthogy nincs. A GTA-fílinget (hölgyeknek: autós-menős-arclezúzós játék, mely a faék egysszerűsége ellenére abbahagyhatatlan), illetve a gengszterromantikás autósmegoldós kliséket nagyon rendesen hozza. Ilyen finoman még nem tolták a pofámba. A Vas tisztelete, a bűnözők túlromantizálásanak hiánya és a decens olajszag mindeképpen pozitív. Nem volt hiányérzetem a dramaturgiát illetően sem, pedig vannak a filmben, de nem fájóak. Ez a mozi nem a logikát forszírozza. Az autós részek nagyon rendben vannak, semmi túlspilázott reptetés, nincs unalmas üldözős városrombolás, csak pont elegendő V-sok hang. De az hibátlanul.

 

 

 

4 komment

Címkék: mozgókép mozibuzi filmszínház

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr73257044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldrik · www.globalicum.blog.hu 2011.09.26. 17:07:40

Alapból rendező-színész kombót nézem meg, aztán eldöntöm megnézem-e:) Csak úgy soha semmit. Tehát a Drive eleve felejtős.

Az új rovat tetszik:) király vagy vászka:)

-=büdösmackó=- · http://kigondoltam.blog.hu 2011.09.27. 20:54:37

ez kérem egy nagyon jó véleményezés!
süti beállítások módosítása