globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

Hungarocka: a hajótörött Kapitány 2

2012.02.24. 05:30 spájdernecc

No, szegény Béla históriájának beteljesedése.

 

1975-76 táján több felállással létezett a zenekar. Néhány felállás ezekből az időkből:
Radics Béla - gitár,ének, Kun Tamás - basszus, Bóbis Bence - dob, Lukácsi Gábor - gitár.
Radics Béla - gitár,ének, Kun Tamás - basszus, Sándor Károly - gitár, Szolga Tamás - dob.
Radics Béla - gitár,ének, Póka Egon- basszus, Szentgyörgyi András - dob.
1975-76 Sikeres Tűzkerék turné az Interkoncert szervezésében az NDK-ban, Haldenslebenben és Magdeburg környékén."Percek alatt akkora hírük támadt, hogy alig tudták lemondani a fellépéseket. Az NDK -s lányok meg majdnem megették őket, aminek meg is lett a következménye. A fél zenekar kiabált aztán vizelés közben."
1976 szeptemberében sikertelen kísérlet a nyugati vendéglátóiparban. Rövid ideig bárzenész volt egy München környéki klubban, de hamar kiderült, ez nem az ő világa, s írt egy lapot a Mamikának, hogy ne izguljon, nem sokára indul hazafelé.
1977. augusztus 7.-én Tűzkerék - Taurus - Piramis szuperkoncert a Budai Ifjúsági Parkban. Az összekötő kapocs a három zenekarban Som Lajos volt. Tűzkerék felállás: Radics Béla - gitár, ének, Póka Egon - basszus, Döme Dezső - dob. A Taurus Brunner nélkül lépett fel, a doboknál a Piramis dobosa, Köves Miklós ült. A dalokba Révész Sándor énekes is besegített, majd az azt követő Piramis blokkban Závodi Janó mellett a Kapitány is közreműködött szólógitáron.
1977. augusztus 23.-án P.Mobil koncert a Budai Ifjúsági Parkban. Közreműködik Radics Béla. A P.Mobil gitárosa ez idő tájt Bencsik Sándor volt. Azt, hogy miképpen jött létre a koncert, maga Schuster Lóránt meséli el egy, a koncertről készült kalózfelvételen: "Megittunk néhány kisüstit, itt a kocsmában, és kérdezem Bélát, hogy melyik zenekarban nem játszott még? Azt mondja, a P.Mobilban. Hát akkor a beatlexikonba be fog kerülni, hogy 1977. augusztus 23.-án Béla és a P.Mobil közösen régi-régi dalokat játszott. Egy régi rock and rollt, Long tall Sally, hosszú, magas, csöcsös!"
1977. szeptember 25. Session jellegű fellépések a Korállal. Vendégként gitározott, Balázs Fecó pedig a Hammondjával színesítette a Tűzkerék produkcióját. A műsoron általában régi Taurus dalok szerepeltek.
Hasonló jam session-okon Deák Bill Gyula is rendszeres vendége a Tűzkeréknek.
1978. május 4. A Magyar Televízió Fiatalok órája című műsorában a Királyi madárral és egy tradicionális rock and rollal szerepeltek. Radics Béla - szólógitár, ének, Póka Egon - basszusgitár, Döme Dezső - dob. Riporter: Déri János. Ezt a felvételt valaki kilopta és odaadta aztán a Kapitánynak.
1978. június 9. Létrejön az utolsó időszak egyik legerősebb Tűzkerék formációja. Radics Béla - gitár, ének, Szabó "Ritchie" György - gitár, Kun Tamás - baszusgitár, Soldos László - dob. Mesélik, hogy Soldos Laci, Som Lajos segítségével kikönyörgött dr Erdős Péternél, a Hanglemezgyár első emberénél, egy találkozót, a Tűzkerék jövőjével kapcsolatos megbeszélést. Kaptak stúdióidőt, a fiatalok fel is játszották az alapokat. A Kapitány is elindult, de kedvenc kocsmájában elakadt. Estig iszogatott, aztán hazaindult, még a gitárt is ott felejtette. Nem először. Az első demofelvételek elkészültek, de a folytatás elmaradt.
1978. szeptember 17. Jimi Hendrix emlékest a Budai Ifjúsági Parkban. A Tűzkerék vendége Deák Bill Gyula és Révész Sándor. "Radics Béla Tűzkerék együttese játszott a Budai Ifjúsági Parkban, szeptember 17.-én. Jó nap volt: a rockkoncerten a szokásos létszámú közönség gyűlt össze. A lendületes nyitó rock után a tipikusabb Jimi Hendrix nóták következtek, mint például a Can you see me vagy a Foxy Lady. Béla a fogával is pengetett, ami nagy ovációt váltott ki, de szerintem az igazi öröm az , hogy a kezével is ura a hangszerének. A szünet után bejött Bill, a blues királya, majd a szünetet az All along the watchtower című nóta követte, ami egyébként Bob Dylan szerzemény, de Hendrix feldolgozásában vált ismerté. Ezután megint jött Bill, a klasszikus Hey Joe -t énekelte, s ekkor Révész Sándor is csatlakozott hozzá. Utóbbit érte egy-két papírgalacsin, ami a közönség talán túlzott pártosságát jelezte. Újabb Hendrix kompozíciók után egy Radics nóta következett: a Zöld csillag. Ez az egyetlen dal, ami lemezen is létezik Bélától, a magyar rock kis számú gyöngyszemei közé tartozik. Finálénak szánták , s hogy nem az lett belőle, az Tűzkerék érdeme, két ráadást kellett adniuk. Ezt az estét úgy hirdették, mint Jimi Hendrix emlékműsort. S való igaz, hogy a nóták nagy többsége a mestertől származott, a főszereplők mégis Radics és Bill voltak."
1978. október 1. Az East és a Tűzkerék közös koncertje a Budai Ifjúsági Parkban.
1979. május 4. Tűzkerék - Piramis koncert a Kisstadionban. Radics Béla - gitár, ének, Kun Tamás - basszus, Soldos László – dob

."Egyszer aztán rászántam magam és megnéztem Bélát. És megint megfogott. Olyat gitározott, hogy kivert a víz. Azt mondtam, hogy ha ez az ember kap egy tisztességes lehetőséget, akkor megint felmászik a csúcsra... Nem sokkal ezután ajánlottam, hogy csináljunk egy közös bulit. Még a Lemezgyárat is befűztem. Volt szavam, akkor a mi lemezeink fogytak a legjobban. Azt mondták, hogyha jól játszanak, akkor oké a lemez is. Erre mit csinált? Úgy berúgott, mint egy disznó... Nem értettem, miért nem becsüli meg a lehetőséget? Ráadásul nem készült fel rendesen. Koncert közben volt egy kellemetlen affér. Elszakadt a basszusgitár húrja. Mondom a Kapitány technikusának, hogy vigyék be az enyémet. Ki gondolta volna, hogy teljesen amatőr fazonokkal van körülvéve? A technikus ugyanis elkezdte leszedni az én gitáromról a húrokat, hogy áttegye a másikra, így aztán mind a kettő használhatatlanná vált... Ez egy tragédia!"


Kétszer 15 ezer rajongó és a szakma egyaránt izgatottan várta a nagy visszatérésként beharangozott fellépést. A koncert csalódás. Rossz a felszerelés, nem szól az ének, a gitár és Radics sem a régi.

1979. Főiskolai szalagavató. Felállás:Radics Béla - gitár, ének, Kun Tamás - basszus, Soldos László - dob.
1979. október 17. Tűzkerék koncert a Közgáz klubban. A koncertet Som Lajos szervezi.
1981. augusztus 29. Tűzkerék koncert Sárváron. A doboknál Soldos László, a basszusgitárnál Kun Tamás.
1981 Tűzkerék - Aréna. Az utolsó évek zenekara. Az Aréna felállása: Szaghmeister Ödön - gitár, ének, Szerényi Károly - basszusgitár, Strausz Tibor - gitár, Román Rudolf - dob.

Haláláról a Pesti Műsor is hírt adott. "Radics Béla. Gyászol a magyar popvilág: október 18.-án, 36 éves korában elhunyt Radics Béla, a legendás rock gitáros. Számos nagyhírű formáció vezéralakja volt: Atlantis, Sakk-Matt, Taurus Ex-T, Tűzkerék. Múlhatatlan érdemeket szerzett a hazai rockélet fölvirágzásában. Szuggesztív lénye, lenyűgöző játékstílusa egyöntetű elismerésre lelt szakmai berkekben, s rajongva szeretett közönsége körében - fénykorában, a hetvenes évek elején ezrek követték minden koncertjére.
Már hosszú ideje betegeskedett, emiatt megfogyatkoztak föllépései, az elhatalmasodó kór egyre emésztette erejét, alkotókedvét. Most, hogy elment, nagy példaképe, Jimi Hendrix után, az alakját körüllengő legendák egy új dimenzióban szövődnek tovább."

forrás:http://www.radicsbelaemlektarsasag.hu/index.html

és lassan vissza a főcsapásra...


 

 

 

30 komment

Címkék: csirkenyak csinálj magadnak művelcséget

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr714190797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.02.24. 06:53:39

hm...valamit nem értek. ahogy olvasom, csak az jár az eszemben, hogy mindenki oda volt érte, biztosan joggal, ezt én nem tudhatom, mert lószart sem értek hozzá, de olyan teljesen szétszakadozottnak tűnik. Kapott lehetőséget? kapott. sok helyre hívták. Elbaszarintotta őket? yes. Te mondod, hoyg sokszor inkább a kocsma, mint felvétel.Akkor mért van úgy beállítva, hogy"méltatlanul" mellőzött? Lehet hoyg csak nekem nem elő ebből az írásból?

Rosszindulatú Vászka 2012.02.24. 07:06:39

@batgirl: azt kell tudni, hogy a magyar popzene biznic erősen államilag túlszabájzott volt. Annak lehetett lemeze, fellépési lehetősége, akinek erre jogosítványa volt. Ennek okán a magyaros vitrushoz képest is erősebb volt/van a furkálás és frusztráció a popzenebiznicbe.

A Bélát tejjesen elszigetelte a rezsim, lemeze nem jelenhetett meg, a hivatalos koncertszervezők nem foglalkoztatták, gyakorlatilag, mint zenész szinte munkanélküli volt, ráadásul pont a 70-es évekre halt ki szinte nyom nélkül a vendéglátóipari muzsika Magyarhonba.

Nézzed meg, az összes valamirevaló zenész és zenekar elmenekült innen maradt a TTT-s silányságfesztivál.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.02.24. 07:11:15

@Rosszindulatú Vászka: miért? Mért nem foglalkoztathatták?
Értem, hogy akkor szelektálás volt, de ő miért volt tiltólistán?

Rosszindulatú Vászka 2012.02.24. 07:37:33

@batgirl: mert az fajta nyugati szellemiségő muzsika bomlasztólag hat a fiatalkokra, ami káros és nem megengedhető, az a sok hosszúhajú lumpen és a szocialista erkölcsöket nem preferáló alak, akik ott pezsegnek a közönségében károsak és bomlasztóak a rencernek.

A rendőrök mér verték meg borotválták le a nagyhajúakat?

Szabados György úr mér volt tiltva, ő még csak nem is szövegelt a közönségével?

Most már ezek érthetetlenebbek, mint a dialektikus materializmus.

Nahát ezért.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.02.24. 07:59:47

@Rosszindulatú Vászka: Ennek kicsit ellent mond pl. az hogy a Tűzkerék kinn volt NDK-ban 75-76 ban, és folyamatos koncertek voltak az Ifjúságiparkban, meg egyéb klubbokban. Ment a P mobil, Piramis, korall stb., Emlékezetem szerint egyik zenekarra sem volt jellemző az illedemes rövidhaj, és a tinglitangli zene. Tűzkerék koncert is volt , még a legeldugottabb borsodi faluban is. Emlékszem, mert a bátyámék egyik este odatartottak a haverjaival, én nem mehettem, mert kicsi voltam. Meg gondolom nem is igazán kötött volna le. Tehát, ha azt vesszük,működött a dolog. Borsodban is. OLyan érzésem van, mintha valamit kihagynátok a történetből. Teljesen kívülálló vagyok, és lehet hogy nekem azért tűnik fel, hogy nemigazán kerek a dolog.

Rosszindulatú Vászka 2012.02.24. 08:05:46

@batgirl: és arra még emléxel, hogy mijen színű útlevelek voltak akkor? És, hogy kizárolagosan csak az ORI szervezhetett ijen haknikat?

A Mobil meg a Piramis meg igenis tinglitangli zene volt, pont ők voltak a szabájozott, jólfésült rokkzeneimitáció, ellentétben pl. a Rícsével.

Ez nem Amerika haló, ebbe az országba nem a zenész kapta a nagy pénzt a koncertbevételekből, amik egy szutyok művházas bulinál még egy rendesebb piázáshoz se nem hozott elegendőt.

A pénz az állami szerződésekből, meg a lemezekből jött volna, ha lett volna. De még azt se nyomták ki elegendő példányban, ami egyébként megtűrt volt és fogyott volna se (lsd. a KFT lemezeket).

spájdernecc 2012.02.24. 08:05:55

Béla bátyónak volt egy eredendő bűne, hogy ő a rendszer alapkövének számító külvárosi proligyerekek között fejtette ki a bomlasztó tevékenységet. Mellesleg azon kívül, hogy néha elsütött egy " a britt szellem, apukám, a britt szellem " lózungot, meg itt-ott a háttérben feltőnt egy Union Jack, teljesen apolitikus volt.
Viszont a "Margithídi tüntetést" soha nem bocsájtották meg neki.
/ ott hangzott el az ominózus " Bélát a Pártba, Taurust a Kormányba ! " kitétel /
- egy zenekar, ha maga szervezte a bulijait, a gázsi elég nevetséges volt, és a hangosítást is ebből kellett megoldani, szállítással, technikussal, ilyesmi.
egy ORI szervezésű turnén nem csak a fellépési díj volt garantált, hanem a technikai háttér is.

Rosszindulatú Vászka 2012.02.24. 08:11:03

@spájdernecc:

"Mondok egy rímet, szeressük a Krímet" :-)

Az meg kifejezetten tragikus, hogy azok a balfszok (erdősék meg a többi) csináltak úgymond "hőst" a Feróból, de leginkáb CpG-ből, a hirig nélkül most már senkit se érdekelne az egész ügy, mert azért lássuk be azért se Bódi Gábor filmekért, se a koraiu alter-pánk lemezekért sincs túl nagy tolak,odás.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.02.24. 08:13:31

@spájdernecc:
"Viszont a "Margithídi tüntetést" soha nem bocsájtották meg neki."
erről még nem hallottam, mi volt?
@Rosszindulatú Vászka: nem tudom milyen színű volt, nekem akkor még nem volt. vagy mégis? bordó?
Szóval nem válaszoltatok. ha ennyire feketelistán volt Radics, és ezáltal a tűzkerék, akkor hogy jutottak ki NDK-ba? És a sok koncert? értem, hoyg nem tudtak megélni belőle, mert nem kaptak lemez szerződést, meg hivatalos ORI támogatást, de voltak.

Rosszindulatú Vászka 2012.02.24. 08:16:33

Meg még azt kell tudni, hogy maga a teheccség csak az ugródeszka. Rendes menedzsment nélkül ma nem hallgathatnánk se Jimi Hendrixet, se Cream-et, se Zepp-et, de még Ray Charlest sem. Ha nincs az a nagyorrú kopasz török, meg pár hozzá haosnló biznicmen, akkor a Beatles szifiliszbe kihalt volna a hamburgi matróz kupoldákba, Hendrix pár évvel tovább élt volna, igaz csak kantinokba meg tanyasi csehókba zsinnyegtetett volna, SRV-nek nem fussa helikopterre és még mindég zúzna, ahogy Otis Redding is, a brit prog-rock nagyjai meg megmaradtak volna vidéki zenetanárnak, vagy zenekari zenésznek valami színházban vagy operában.

spájdernecc 2012.02.24. 08:18:02

@Rosszindulatú Vászka:
asszem a 80-as IFIpark nyitóbulin az egyik elő-eló zenekar a Kontroll Csoport volt
arra konkrétan nem emlékszem, hogy végigjátszották-e a műsorukat, de sokat nem hallottam belőle, pedig lb 50 m-re álltam a kisszínpadtól :))

spájdernecc 2012.02.24. 08:28:39

@batgirl:
Május elsején az Ifjúsági Parkban délután ötkor léptek színpadra, ez a koncert lett az, amelyre máig a legnagyobb buliként gondolnak a rajongók. Legalább tízezren szorongtak a vár tövében, többen a rakpartról hallgatták a muzsikát, bejutni lehetetlen volt. Évekig nem volt hasonló méretű megmozdulás az ifiparkban, ez is azt mutatta, hogy mekkora igény volt a hetvenes évek elején valami újra, valami keményebb zenére. A koncert után hazafelé igyekvő fiatalok kórusban skandálták: „Bélát a pártba, Taurust a kormányba!” A rendőrség tűrte.

spájdernecc 2012.02.24. 08:33:59

@batgirl:
Az Interkoncert külön társaság volt, és ha jól emlékszem Póka valami spanja intézte a bulit.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.02.24. 08:39:03

@spájdernecc: most ezzel a témával kapcsolatban, egyemlékkép ugrott be. Az ifiparkba mentünk a srácokkal és talán ha 20 percet lehettünk ott, nem emlékszem hoyg kijátszott vagy nem is játszott senki..vag yvártuk a koncert kezdetét, de 20 perc múlva, szabályosan mindenki ki lett rúgva az ifiparkból. Indok nem volt.

spájdernecc 2012.02.24. 09:40:47

@batgirl:
az akkor lehetett, amikor nekiállt összedőlni a mutatvány.
nem sokra rá aztán be is zártál az egészet.
-
Az Ifipark meg megint külön tészta volt, Rajnák volt a vezető, komoly belügyes múlttal és háttérrel.
Vidéken minden koncertet engedélyeztetni kellett a rendőrségen, tanácson.
Mi úgy csináltunk P Monil koncertet, hogy Perpétum Mobile zenekar volt az engedélyen.

A MEDVE NEM JÁTÉK! · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 09:46:03

Piszkos kis történet, majd valaki kiássa. Egy gyilkos tréfa volt csak a rock and roll.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.02.24. 09:49:17

@spájdernecc: szóval, ennyire hüjék nem lehettek ott:)))

A MEDVE NEM JÁTÉK! · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 09:49:25

Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy nemhogy magyarországon de a világon is alig vannak azok, akik értik és érzik, hogy mi a jó gitározás.
Más hangszereknél ez sokkal triviálisabb dolog, valahogy a disszonánsok hamar kibújnak, ellenben a gitár sok hibát kijavít, ha az ember nem vájtfülű. Mert ha az akkor nagyon megérzi, ki a jó és ki a rossz.

Radics jó volt. De a zenészek egy része nem tud mit kezdeni a tehetséggel. Hát így megy ez...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.02.24. 09:52:05

Az én tini koromban az estijátszótéren minden srác gitárral próbálta megszédíteni a lányokat:)
Általában sikerrel:)
jó kis idők voltak
délután foci, kocsma,este gitár és hadova

spájdernecc 2012.02.24. 10:12:25

@batgirl:
dehogynem
más kérdés, hogy hétfőn mentünk a szőnyeg szélére, és aki arra járt lebaszott, mint a pengős malacot
de a buli jó volt

spájdernecc 2012.02.24. 10:18:47

@A Magyar Pina Világmárka!:
ötös és egyetértés
én speciel kurva sok gitárost hallottam ls figyeltem félszakmai szempontból.
a "tanútt" gitárosok, hogy példát mondjak Bogdán Csaba / Emelet, Solaris, Beatrice :) / baromi jó gitáros, pontos, mint a doxa, mindent megfog, amit kell, a kottáról lejátsza a legyet... szuper.
csak éppen kurvára nem érdekel, hogy mit csinál, mert steril mint a proszektúra.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.02.24. 10:32:29

@spájdernecc: ezek szerint te igencsak bennfektes voltál, azért tudsz ennyi mindent:)

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 10:59:28

Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a proszektúra nem steril.

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2012.02.24. 11:04:01

hentelnek meg beleznek, rengeteget szennyeznek, rendben, fegyelmezetten, de nem sterilen

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 12:16:17

Én nem értek a gitározáshoz, bár általánosban sokat játszottam szünetben a tornazsákomat a hónom alá szorítva és a madzagját pengetve, hogy világsztár vagyok.
Jimi Hendrikszet nem szeretem, mert öncélú magamutogatásnak tartom és fásszom sem akarja az ömlesztett ricsajából silabizálgatni, hogy melyik darabot is szándékozott eljátszani a művészúr.
Nekem tökéletesen megfelel Heilig Gábor és Eszményi Viktória.
Vagy ez:

kigondoltam.blog.hu/2008/02/24/peldaul_11

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.02.24. 12:29:41

Akkor lemaradtál a lányok csodálatáról. tornazsákra nem indulunk be.
beeeeee

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2012.02.24. 13:02:01

ugyanazt a dögunalmas dallamot pöngetni három percig nem művészet

de a tántim, az tud gitározni!
www.youtube.com/watch?v=O6vBIJCEbEM&feature=related
süti beállítások módosítása