globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

globallogo

2011.04.03. 15:00 odium


 

“A Logo egy cég, szervezet vagy szolgáltatás egyedi, jól felismerhető, azonosításra szolgáló jele.

A logo elsődleges célja a megkülönböztetés, az egyértelmű jelölés a megkönnyítve a tájékozódást a piac szereplői között.               

A logo védjegyoltalom (TradeMark, USA: ®, vagy TM jelölés) alá helyezve védjegyként is szolgálhat, ami alapján a védjegyjogosultnak (tulajdonos) kizárólagos joga van a védjegy használatára. A védjegy által takart jogokat csak a jogosult használhatja, vagy licenc ellenében használati jogot adhat másnak is. Ezáltal a logo komoly értéket képviselhet. Jelölés: Magyarországon a ® szimbólumot használják, vagy a „Törv. védve” feliratot.   

A logo formai követelményei:
A logo lehet egy szöveges felirat, betűlogo, a szolgáltatás vagy cég neve, vagy tartozhat hozzá valamilyen grafikai ábra is. Utóbbi esetben magát az ábrát használhatják önmagában is, a nevet elhagyva, hiszen egy kellően bejáratott, ismertté tett márkajelzés a cég nevének feltüntetése nélkül is egyértelműen jelölhet: pl. a közismert Adidas- 3 levélke, Puma, Nike - pipa emblámák, de ide tartoznak a nagy autómárkák is: Audi, Mercedes, Toyota...       

Logo design, grafikai megjelenés:
Mivel a logo a céget univerzálisan is jelképezi, meghatározza az arculatát, komoly reklámértéke van, a nagy cégek igen komoly összegeket költenek a cég logojának és arculatának megterveztetésére.

Komoly logo tervezésnél figyelembe kell venni a következőket:

Stílus:
Fontos, hogy a logo stílusa megfeleljen a választott célközönség által igényeltnek. Pl. a szórakoztató ágazatban lehet játékos, akár gyermeteg is a logo megjelenése, akár vad színekben, de egy komoly üzleti tevékenység, pénzügyi szolgáltatáshoz inkább illik, és nagyobb valószínűséggel lesz elfogadott és sikeres egy komolyabb, visszafogottabb stílusban megjelenített egyszerűbb logo.              

Színvilág:
Szintén a célközönség ízlésviága, valamint a jelölni kívánt szolgáltatás vagy cég profilja a meghatározó a logo tervezésénél   

Formavilág, grafikaibonyolultság:
Fontos a stilizált megjelenítés, a kevéssé bonyolult, így jobban megjegyezhető és felismerhető formák. Tévhit, hogy feltétlenül a tevékenységet kell ábrázolnia a logo grafikájának, hisz ez sokszor túl bonyolult, és akár lehetetlen is. Azonkívül, mivel sok azonos profilú céglétezik, nem is kívánatos, hisz így ezek között sok hasonlóság adódna, és ezért épp a logo legfőbb kritériuma tűnik el: az egyértelmű megkülönböztetés! A lényeg, hogy akár teljesen stilizált, non-figuratív formákat alkalmazva valamilyen egyedi jelzés jöjjön létre, aminek nem feltétlenül kell utalnia a cég profiljára!- gondoljunk itt az autómárkák vagy akár a bankok logoira.

Nem célszerű túlbonyolítani a grafikai megjelenést már azért sem, mivel a logot sokszor igen kis méretben használjuk, pl. névjegyen, levélpapíron, ahol nem érvényesülnek a bonyolult grafikai elemek, inkább kuszává, mint dekoratívvá teszik a nagyban amúgy mutatós emblémát":

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr942795981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_nyuszi_ 2011.04.03. 19:12:58

akkor, ha jól értem, legyen ez a globál logo?

NEKEM NAGYON TECCIK!!!
süti beállítások módosítása