globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

A kemény csávó

2009.06.29. 18:07 _nyuszi_

1491. június 28.-án született. VIII. Henrik angol király.

Már az indítás se volt kutya:

Apja, VII. Henrik, a Tudor-ház megalapítójának a halála után, 1509-ben koronázták királlyá. Amikor trónra lépett, egy csapással akart magának népszerűséget szerezni és ezért apjának két leggyűlöletesebb tisztviselőjét (adókezelőit) felakasztatta. Aztán, egyrészt hajlamból, másrészt a hatalmas Franciaország iránt táplált ellenszenvből, nőül vette korán elhunyt bátyjának özvegyét, Aragóniai Katalin spanyol hercegnőt (1509. június 7.).

A fiúörökösre vágyó király érvényteleníteni akarta Katalinnal való házasságát, de a pápa nem engedélyezte a válást. A házasságot végül a canterburyi érsek érvénytelenítette, Katalint pedig száműzték. Ez a történet vezetett a pápasággal való szakításhoz, és az anglikán egyház létrejöttéhez. Feleség, No.1.

Boleyn Annával, Henrik előző házasságának érvénytelenítése után, 1533-ban házasodtak össze. Leányuk volt a későbbi I. Erzsébet királynő. Henrik házasságtöréssel vádolta Annát, amit a nő kétségbeesetten tagadott. Nem segített semmi, halálra ítélték, lefejezték 1536-ban. Feleség, No.2.

Jane Seymour tökéletes ellentéte a szeszélyes Boleyn Annának. 1537-ben fiút szült a Henriknek, a jövendő VI. Edward királyt, de 12 nappal a szülés után meghalt. VIII. Henrik őszintén gyászolta – mint mondta – „egyetlen feleségét, akit szeretett”. Feleség, No.3.

Cleves-i Anna 1539-ben lett Henrik felesége. A király egész Európában kerestette a menyasszonyjelöltet, s a beérkezett arcképek alapján választotta ki Annát, anélkül, hogy személyesen találkozott volna vele. Anna úgy érkezett Angliába, hogy nem beszélte a nyelvet, meglehetősen ridegen és elutasítóan kezelte Henriket, ráadásul eléggé műveletlen is volt. A király sem kedvelte a nőt, ezek után nem csodálható, hogy a házasság csak hat hónapig tartott. Feleség, No.4.

A következő esküvő mindössze 20 nappal követte a válást.  

Howard Katalin Boleyn Anna rokona, Norfolk herceg unokahúga volt. Házasságuk idején még csak tizenkilenc éves, miközben a király már 49 éves volt. A hölgynek fiatal kora ellenére már „múltja” volt. Ez talán nem is lett volna baj, de kapcsolatait a házasságot követően felújította. A szerelmi ügyek persze egy királyi udvarban nem maradhatnak titokban. A bosszúálló király 1542-ben a házasságtörő királynét két szeretőjével és egyik udvarhölgyével együtt kivégeztette. Feleség, No.5.

Parr Katalin Thomas Parr királyi tisztviselő lánya. Már két házasságon volt túl (mindkét férje meghalt), mikor 1543-ban hozzáment VIII. Henrikhez – pedig Lord Thomas Seymourba, Jane Seymour bátyjába volt szerelmes. Valójában inkább ápolója volt a kövér, beteg királynak, mint felesége. Miután Henrik 1547-ben meghalt, korábbi szerelméhez ment feleségül. Feleség, No.6

Henrik Külpolitikája, kapcsolatai és háborúi kissé zavarosnak tűnnek, néha nehéz pénzügyi helyzetbe is került miatta az állam. Emiatt aztán pénzért is háborúskodott. Politikai ellenzékét könyörtelenül megsemmisítette, képviselőit kivégeztette.
Sajátos a pápával való kapcsolata. Előbb a Luther ellen írt vitairata miatt megkapta a pápától „a hit védelmezője” címet. Később, mikor a pápa nem akarta érvényteleníteni első házasságát, szakított Rómával, végrehajtotta az angol reformációt, és megalapította az anglikán egyházat. Az új egyház feje természetesen ő lett.

Ma elsősorban házasságai, feleségei, és azok sorsa kapcsán emlegetik. Pedig sokoldalúan művelt, nyelveket beszélő, irodalmat, zenét szerető és művelő ember volt, mondható, az angol reneszánsz képviselője. Emberi, politikai kapcsolataiban azonban kegyetlen zsarnoki természete tört a felszínre, az ellentmondókat nem tűrte meg a maga közelében. Szakértők szerint ez a természet az öregedő király betegségeivel, állandó fájdalmaival hozható összefüggésbe. Szakértők szerint ez a természet az öregedő király betegségeivel, állandó fájdalmaival hozható összefüggésbe. Az erősen elhízott, köszvényes VIII. Henrik 1547. január 28-án, ötvenhat éves korában halt meg. Halálát egyes feltételezések szerint a köszvény, mások szerint a szifilisz, megint újabb teória szerint vitaminhiányból eredő skorbut okozta.

 

9 komment

Címkék: bazmeg művelőggyé

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr471216024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sarasvati (törölt) 2009.06.29. 19:24:37

ööööööööö izé....azért némi pontosítás kellene, de lényegében jó.

_nyuszi_ 2009.06.29. 19:26:37

@jonnglenn: :)

@sarasvati:
nem fogok egy szaros Henrik miatt órákat ülni a gép előtt! :)))

Rosszindulatú Vászka 2009.06.29. 19:58:45

@jonnglenn: az érdem Blog- és Szerzőtársamé, de kösz :)))

Énmég keresem az Állam, szép volt Nyuszi :D

sarasvati (törölt) 2009.06.29. 21:15:40

nyuszika
semmi gond, csak előjött belőlem a töritanár:)))

Rosszindulatú Vászka 2009.06.29. 21:21:30

@sarasvati: nincsen gond sztem, te is írhacc ide, ha van kedved :P

sarasvati (törölt) 2009.06.29. 21:34:17

Vászka
köszi, de inkább nem.
nem tudok írni, szóban vagyok erős
eztet nem is nagyon bírta egy író:PPPP

spájdernecc 2009.06.30. 05:24:02

jó reggelt!
Henrik jó csávó, de ha igazán kemény kell, arra ott van a Richárd néven harmadik :)
süti beállítások módosítása