globalicum

Az emberi fej kecses, törékeny kis csacskaság. Hát még a gondolat!

Friss topikok

Gasztroidentítós rovat

2011.05.27. 06:46 Rosszindulatú Vászka

Avagy az Igazság nyomában

Harcra fel, kommentet hegyezz, régi és fájó vitát kell eldöntenünk:

mi avagy mik az igazi, eredeti és esetleg ősi magyar ételek?

Nem egyszerű kérdés és kicsit fájdalmas is. A pörkölt meg a lecsó első körben kiesik, azok sokhelyütt vannak. A kumisz is, az se saját találmány. De még a fasírozott senem saját delejeétek. Talán esetleg a főzelékfélék némelyike, de még az senem.

Az külön fles, hogy az egyik legnépszerűbb (és be kell látni az egyik legjobb étekünk talán játszhat, a Szent Székelykáposzta, de annak recipéje sem önálló gasztrolelenc, bár el kell ismerni, több, mint zseniális anyag).

Hosszas törpölés után én kettő éteket leltem, miknek nincs párja a Világuniverzumba (esetleges receptcsere releváns):

1. Rántott párizsi

2. Zsíroskenyér (minkfelénk zsírossmár, esetleg zsírosdeszka, lóváriul csikenyesmáró).

3. Töpörtyű, de méginkább töpörtyűkrém (SP úr szavazata)

4. Mákostészta és grízestészte (miszerint mácsik, PD úrhölgy szavazata)

5. Tokány (BM úr szavazata)

6. Káposztás cvekedli (B. úr szavazata)

224 komment

Címkék: konyhamalac identítás

A bejegyzés trackback címe:

https://globalicum.blog.hu/api/trackback/id/tr582935821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lépcsőházi Gérard Philipe 2011.05.27. 13:58:01

@Rosszindulatú Vászka:
nem tudok róla, de azt tudom, hogy a másik neve ládaszalonna

büdösmackó 2011.05.27. 14:01:58

@Rosszindulatú Vászka:

nemnemnemnem....

figyi a tokány a keng és ta-keng (ősi hun áldozati húsétel) fennmaradt, ma is létező étele.

kéretik nagyon komojan venni!

büdösmackó 2011.05.27. 14:03:49

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol:

spanyol nemzeti étel.

a szalonnapörcöt zacsiba adják, és úgy eszik, mint nálunk a csipszet.

komoly.

büdösmackó 2011.05.27. 14:05:10

@Lépcsőházi Gérard Philipe:

mákostészta... nemzeti étel. oroszok, csehek kétpofára tolják.
meg a mákos buktát is.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.05.27. 14:09:16

@büdösmackó: itt is van Mr. Porky a neve, es isteni az az egyetlen sos kaja itt:)

de Spanyolban is cukrozzak?

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.05.27. 14:18:59

@Rosszindulatú Vászka:
hitler osztrák műkedvelő festő volt

www.hitler.at

a cvekedli uccában lakott

büdösmackó 2011.05.27. 14:24:05

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol:

spanyoloknál sós a pörc, de halmokban áll a bótokban.

@Rosszindulatú Vászka:

ropit az olaszok garmadával csinának jó rég óta. fruttit nemtom.

büdösmackó 2011.05.27. 14:27:47

@Rosszindulatú Vászka:

te, még a végén a frutti ősmagyar étek.

nézdcsak:

kuruc.info/r/7/13339/

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.05.27. 14:29:54

@büdösmackó: tehat a kandirozott mangalica az magyar:)

meg nemis hiszem, hogy itt vagy spanyolban mangalicabol keszitenek:) bar itt is kezd terjedni

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.05.27. 14:37:09

ha a frutti jáccik, akkor jáccik a dobostorta meg a rigójancsi is

és még annyi más

bajai halászlé meg a hárcsáperkelt

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.05.27. 14:38:29

lecsó-e?

(a spájdi lapít, nehogy bemongya valaki)

büdösmackó 2011.05.27. 14:39:10

@Bobolysza a mizantróp:

a halászlé az nagyon gyanús nekem is.

harcsapörkölt... hmmhmmm.... ebben nem tudok mit mondani. maga a halpörkölt is eléggé hungaricum...

büdösmackó 2011.05.27. 14:39:48

@Bobolysza a mizantróp:

lecsót tolják az olaszok. jó, nem pont így, tesznek bele padlizsánt, de naggyábú

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.05.27. 14:42:55

@büdösmackó:
majd a vászka mingyá megmongya, hogy a délalbánok már évezredek óta eszik mindakettőt

büdösmackó 2011.05.27. 15:00:05

az a baj, hogy nagyon tágra vesszük a szigort, szerintem

itt az étel elkészítési technikáját, ízesítését is figyelembe kőne venni

azonnal találnánk echte magyar ételt.

merthogy van is.

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.05.27. 15:06:11

makói hagyma!

dehát hagymát mindenki használ!

kalocsia, bogyiszlai paprika

dehát paprikát mindenki használ!

jó, paradicsomot mindenki használ

a lecsó magyar kaja, nem padlizsános, nem bazsalikomos, nem lófaszos

magyaros magyar

lehet jönni a tortijjákkal meg inflagrantikkal
az nem az

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.05.27. 15:08:31

ne basszatok fel agyilag mer kitörlöm a egész posztot és két kommentet

csak azér nem fogaggya el vászka a lecsómat, mer
1. a spájdi utájja
2. a spájdi a vászka havergya
3. nehogymá kéccer kerüjjek fel a listára

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.05.27. 15:10:06

most viszont melegítem a rumlistésztámat és megeszem ha magyar hanem

bogyiszlai almapaprikával

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.05.27. 15:12:15

@büdösmackó:
jéééé, még sosem! De tényleg

egy büdösbunkó, bugris paraszt vagyok :)

büdösmackó 2011.05.27. 15:15:57

@Bobolysza a mizantróp:

nokedli az nem magyar.

az, hogy tojást dobunk rá.... hmm...lehet.

büdösmackó 2011.05.27. 15:18:02

megjegyzem a nokedli osztrák-német eredetű, a monarchia idején nálunk perkelthez használták, cseheknél krumplival keverik a tésztát és haluskynak (ebből vana galuska) híjják.

ez a tojásosnokelli... ez nemtom.

büdösmackó 2011.05.27. 15:18:33

@Rosszindulatú Vászka:

büdösmackó 2011.05.27. 15:18:02
nem ellenvetés, inkább kis színes.

Lépcsőházi Gérard Philipe 2011.05.27. 15:18:46

@Rosszindulatú Vászka:
nockerl.
de ha az elkészítési módját veszed, listán a heje

büdösmackó 2011.05.27. 15:20:11

@Zsit (nyau és rémizé):

engem fél évig ez tartott lelkileg életben ottan a kurva franciáknál. monnyuk tesznek rá mandulát, meg mentát, meg nem az a jó brutál magyar cukor-vanilia-liszt-tej tojáshab, hanem variálják, de az alapgondolat 90% egyezőség.

büdösmackó 2011.05.27. 15:21:41

@Lépcsőházi Gérard Philipe:

Spätzle. de mesélj, mi az a nagyon magyar a reeptben?

Lépcsőházi Gérard Philipe 2011.05.27. 15:29:14

@büdösmackó:

specl is, nokerl is
arról még nem hallottam, hogy tojinokit készítenének máshol is, de ez nem jelent semmit; eccerű vagyok

spájdernecc 2011.05.27. 15:40:55

@Rosszindulatú Vászka:
van
a germán marmaláde / NDK / csak abban több a lítiumos gépzsír

spájdernecc 2011.05.27. 15:43:06

@Bobolysza a mizantróp:
eccer vendégül láttam két skót úriembert, akiket Ruszénél kiraboltak, és a szegesi cimbim, aki a nyakamra hozta őket, főtött nekik reggelire lecsót.
ők esküdtek rá, hogy kizsázsiai kaja

büdösmackó 2011.05.27. 15:44:17

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol:

fél svejc és a lyioni francia terület eszi a gratinét.

namost itt kekeckedhetünk hogy tejszín vs. tejföl meg tojás-kolbász, ott meg darálthúst tesznek bele meg nyalánkságokat.

büdösmackó 2011.05.27. 15:45:26

@spájdernecc:

ja, így van. a hitlerszalonna német lelemény.

spájdernecc 2011.05.27. 15:49:36

káposztás csík
igaz, már nálunk sem eszik, mert lecsapolták a mocsarakat

_nyuszi_ 2011.05.27. 15:50:12

@spájdernecc:
szerintem ez itten kissé Ázsia

_nyuszi_ 2011.05.27. 15:56:38

@spájdernecc:
hát, ha szétnézek itt Pesterzsébeten...

odium 2011.05.27. 16:08:06

kukoricamálé
(a dobostorta mér nem jáccik?)

odium 2011.05.27. 16:18:04

izé
hájas kráfli?

jonnglenn 2011.05.27. 16:22:50

a büdösmackó féle elméletet követve a világon mindenütt esznek mindent és ezért egyik országnak sincs saját kajája.
ami tulképpen igaz is lehetne de ha egy korhelyharcsahalászléerőspistával + tejfelestöpörtyűstúroscsusza + simlójigaluska(rohasztott szőlővel) kombóra asztat monggya hogy Skócijában vagy Lappfődön vagy kambodzsában vagy hejdikreutzban meg lehet rendelni egy étteremben akkor mekhajolok a tudása előtt.
ha nem akkor ebenguba és csak fikázó mint a két genya a muppetbékából

Megjegyezném hogy a szecsujáni kacsa sem kínaji mer tolják marszejtűl kezdve a miskolci korájig mindenütt.

büdösmackó 2011.05.27. 16:26:41

@jonnglenn:

büdösmackó 2011.05.27. 15:00:05

jonnglenn 2011.05.27. 16:30:31

elqrtam

így már nem vagy muppettes

jonnglenn 2011.05.27. 16:31:18

ez azér van mer nem szoktam visszaolvasni sose

büdösmackó 2011.05.27. 16:41:27

lapföldön ettem medvehúskonzervet.

valami brutális.

spájdernecc 2011.05.27. 16:42:42

és is nehezen olvasok viszafelé
Leventét előrefelé is
/ szarba lennék a rovásírással is, pedig ősi szittya recipét csak róni lehet /

spájdernecc 2011.05.27. 16:44:56

Szörcsi, zŰrhajós
a krumlizabáló népek ismerik a tócsit?
krumpliprószát? berét?

büdösmackó 2011.05.27. 16:48:48

@spájdernecc:

csehek... ja... meg a németek is.

mútkó ettem csehákoknál tócsni

őrület volt.

képzelj el egy 2 milliméteres, vékony tócsnit

szarrá sütve

tocsogott aza olajban.

ráraktak káposztát

változatosság kedvéért tocsogott az olajban

arra kétféle sült kolbászt és valami oldalas-szerűt

négy ilyen korongot adtak

egyet megettem

meg két korsó sört

és még mi főzünk zsírosan.

na ja...

büdösmackó 2011.05.27. 16:50:22

@büdösmackó:

ja. tócsnit toljákazosztrákok is

akkor pedig valami monarchikus dolog lesz.

spájdernecc 2011.05.27. 16:54:57

juhé!
még mindig ki vagyok tiltva a subbáról :)

jonnglenn 2011.05.27. 17:03:09

volt sokfelé , de gyik sem volt ojan komolyfokhagyma, bors és olaj tartalmu mint amit boldogult apósom égetett magának.
ez a tócsni ojan nemzetközi kaja csak mindenütt kicsit másképpen csinálják.

a németek nagyon élik káposztával.

délen ritkább de van ottan is

jonnglenn 2011.05.27. 17:07:35

hátnekem a zegyik legnagyobb éményem az vót amikor valami rejtéjes okból kifojólag délen egy pizzázó konyhájába keverettünk és ottan láttam a segéderőt közületimennyisségü hagymát aprítani.

orrhangon énekelt +
kendő, cérnakesztyű, széles rövid katana és

BÚVÁRSZEMÜVEG

lefagytam

Rosszindulatú Vászka 2011.05.27. 17:12:06

@jonnglenn: hát a sarokbaszorított sebesült hagyma nagyon veszéjes.

Lépcsőházi Gérard Philipe 2011.05.27. 17:17:40

@Rosszindulatú Vászka:
egy rokty vizet kell a szájban tartani trancs közben, az megvéd

jonnglenn 2011.05.27. 17:18:51

@Rosszindulatú Vászka: nem nagyon csak volt egy posztjtyuk amihez szerettem volna pár gondolatot hozzáfűzni.
de túlélem eszta trajumát is valahogyan

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.05.27. 17:19:52

Igazi magyar kaja :Az unikumos pulyka!

a változatosság kedvéért a receptet is ideteszem, aztán mindenki döntse el maga

1. Vegyünk egy pulykát!
2. Egy pohár unicum.
3. Tegyük a pulykát a sütőbe!
4. Még két unicum.
5. Állítsuk a hőfokot 190 sütőre!
6. 3 unicum további.
7. Süssük a kapcsot be!
8. Most még tovum 4 univáb.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10 Unicumot a másik palackot még.
11. Dugjunk pulykákat a homérumba!
12. Poharazzunk egy unicumot az öntbe!
13. Süssük az unicumot még egy óráig!
13+1. Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!…
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!
15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!
16. Édes anyám, sírhalmomra-a-a-a!…
17. Kiskút, kerekes kút…
18. Szeletum a pulyák darabbal többe!
19. Pusztuljunk tásztátum!
20. Palackoljunk még egy unicum vevétet!
21. Nyílára uccásik a krocsmrasumity!…
22. Állítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy terítéket!
23. Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!

jonnglenn 2011.05.27. 17:27:21

esztet én a libegővel ösmerem

Rosszindulatú Vászka 2011.05.27. 17:34:33

@jonnglenn: ha traumás a stájsz, mongyad mejik poszt, ide is kirakom és releválhacc.

büdösmackó 2011.05.27. 17:41:51

@jonnglenn:

én úszószemüvegben szoktam hagymát.
ha pluszba iszol rája vizet, akkor el lehet viselni a leg virgoncabb hagymát is.

büdösmackó 2011.05.27. 17:43:58

@Rosszindulatú Vászka:

tükörsubba mert ők meg tükörglobál

Rosszindulatú Vászka 2011.05.27. 17:45:01

Ezt a vizes hagymaszecskázás dolgot nem hallottam még, eccer majd kipróbálom. Unikumt már ittam. Az egy igen ajjas ital.

büdösmackó 2011.05.27. 17:45:20

megjegyzem lehet, látogatottságban is már versenyképesek lehetnünk

index címlap nékű

büdösmackó 2011.05.27. 17:46:28

@Rosszindulatú Vászka:

éegy időbe bebasztam a zaprítóba.

mekkorákat sírtam.

és pépes lett.

marad a zúszószemüveg.

Rosszindulatú Vászka 2011.05.27. 17:52:14

@büdösmackó: ugyan kérlek, a tigris nem kapkod legyek után :)

éN CSAK EGY DOLGOT UTÁLOK A HAGYMÁBA, HOGY NAPOKIG ÉRZEM A KEZEMEN A (kepszlokk monnyonle) a szagát. Monnyuk a konyhába még illat. A füstölt hal dettó.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.05.27. 17:55:48

Erről jut eszembe, hogy aki viszkető seggel fekszik le aludni, az büdös ujjal ébred. Azt beszélik.

büdösmackó 2011.05.27. 17:56:33

@Rosszindulatú Vászka:

petrezselyemdarabolással a porbléma orvosolható

büdösmackó 2011.05.27. 17:57:14

@ripők:

hűha. ebből is látszik, mire nem képesek a britt tudósok manapság.

Lépcsőházi Gérard Philipe 2011.05.27. 18:02:27

@büdösmackó:
magam sem tudom, mindenesetre működik. olyan bodyhack is létezik, hogy foghajma puculás után folyóvíz alá kell tartani egy bökő pöngéjét és az alatt sikamikálni az ujjbögyöket. ha rögtön a művelet után csinálod, működik.
@Bobolysza a mizantróp: meg az elöregedett gitárhúr

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.05.27. 18:03:47

Bármitől is lesz büdös a kezem, én citromlevet használok. Halpucolás után legalábbis faja.

Rosszindulatú Vászka 2011.05.27. 18:18:54

@Bobolysza a mizantróp: a punci nem büdös. De, ha mégis, az se büdös. Csak elszáncság kérdése.

De hamár bűzösítünk, nekem eddig a legbüdösebb a birkafaggyúzás volt. Ahhoz kellett tolnom sztó gramm pujót, úgy már nem volt gáz.

odium 2011.05.27. 20:38:44

@Zsit (nyau és rémizé):
máma nagyon Spájdi stílben tolja!
még dógozni van?
nemmegypestre?
kiengenni a boldogság narancssárga madarát?
most hallom a tévébe'
az eredetileg nem kék?

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.05.27. 20:43:14

@odium:
télleg? nem vettem észre
most itthonról dógózom épp
nem
az mi? :)
én nem rendesen nézek tévét, szóval nem hallottam, van hogy ki kell engedni?

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.05.27. 20:44:27

@Lépcsőházi Gérard Philipe:
ahha
vicces vótam menet közben, mindenhol jött a fejemen valami lé :)

Lépcsőházi Gérard Philipe 2011.05.27. 20:51:35

@Zsit (nyau és rémizé):
nem akarom aszt mondani, hogy béna vagyol, lehet, hogy csak túlságosan szittya vót az hagyma.

próbáld újra, csak ezúttal pályinkát illessz a szájüregbe és szalonnát az orrlikba!
eccer csak összejön, higgy benne!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.05.27. 21:48:33

Tojásos nokerl itten nemzeti étek szintén, csak szólok!

Az uram szerint ami egyedülálló, az az édes parileves, a meggyleves meg a sóskafőzi, olyat még sehol máshol nem evett, meg az édes kapros-túrós cuccok, ami egyébként részéről fúj.
Meg azt is mondja, hogy a magyar konyha király...most sorolja a kedvenceit...lecsó jó, mert az nálunk nem édes....töltött paprika istencsászár....lencsefőzi meg mindenféle főzi nagyon jó, de mér ennyire szaftosak?!...gulyás az meg leves, ami meg nem, az pörkölt, de ha bab van benne, akkor mégiscsak gulyás, sájsze...meggyleves is nagyon állat...de mindenbe tejfölt tesztek, minek ennyi?!...meg a levesek olyan darabosak, krémlevesetek van egyáltalán?!...nincs bazdmeg...ja, és az erőspista a legnagyobb királyság!... és a káposztástészta, az tényleg jobb kömény nélkül, eddig kurvára utáltam...somlóit nem akarsz csinálni a hétvégén?...hát kurvára nem...akkor palacsintát?...eehhh...

Autentikus riportunk egy echte külföldivel készült.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.05.28. 03:22:05

@Bobolysza a mizantróp: Nem tartom kizártnak, hogy elárultam már másnak is - lett légyen szó bármely csekély értelmű medvebocsról avagy mókás kedvűá mizantrópról, de mindennek dacára, nem vindikálom magamnak a jogot, imndazonáltal szörcsi buzi.

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.05.28. 07:22:06

@ripők:
így már jó

szeretem a hunyászkodást
aszonygyák én is buzi vagyok ezért szörcsire csak kevésbé tudok haragudni
viszont vászkát utálom mert lezbi
de ezt ne áruld el senkinek mert megint lebaszlak

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.05.28. 08:27:13

de inkább haggyuk eztet mer utálok barátkozni

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.05.28. 08:30:10

@LadyCarambole:
a tojinoki magyar találmány, de beszivárgott mindenhová

nálunk sokszor van, ez a bizonyíték
fejes salival

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.05.28. 09:44:47

@Bobolysza a mizantróp: Mára minden megváltozott. Tény, hogy szörcsi buzi, de jóféle. Aki rosszat mond rá, én széttépem. A hunyászkodást persze fenntartom, maradok tisztelettel.

_nyuszi_ 2011.05.28. 09:51:35

@LadyCarambole: :))))
főzzél neki fokhagymakrém levest!

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.05.28. 12:37:19

@ripők:


megjegyzem lebuktál
pedig jól csinálod

engem viszont nehéz becsapni

igazából nem is lehet
süti beállítások módosítása